Zastava Bosne i Hercegovine
Email Print

IZMENE ZAKONA O VOLONTIRANJU: Podsticanje volonterskog rada kroz unapređenje propisa


Od 56 zemalja u svetu u kojima se sprovodi i pažljivo prati volonterski rad, Srbija se nalazi na 45 mestu.

Rangiranje se vrši na osnovu toga koliki broj ljudi je u svom radnom veku prošao kroz neku od volonterskih akcija. U svetu postoje brojni mehanizmi za podsticanje dobrovoljnog rada, a neki od njih su ili nagrađivanje kroz staž, kvalifikacije za bolje radno mesto, zatim da se bez volontiranja ne može zaposliti u određenim institucijama...

Postoje mehanizmi kojim bi se podstakao volonterski rad i jedan od načina je donošenje i unapređenje zakonske regulative u toj oblasti, izjavio je ministar za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja.

Ministarstvo, kako je naveo, nastoji da se što pre dođe do zakonskih rešenja u toj oblasti i da je ove nedelje planiran sastanak Radne grupe koju čine predstavnici Ministarstva za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja, ali i Ministarstva omladine i sporta.

On je ukazao da se volonteri angažuju na sportskim skupovima, zatim Gerontološkim centrima, dečjim centrima, na SOS telefonima, kao i da u Crvenom krstu Srbije godišnje volontira 60.000 volontera.

Izvor: Vebsajt Kurir, 26.06.2015.