Zastava Bosne i Hercegovine | Zastava Crne Gore
Email Print

NBS: Odluka MMF o uspešnom završetku prve revizije aranžmana iz predostrožnosti sa Srbijom


Odbor izvršnih direktora Međunarodnog monetarnog fonda (MMF), doneo je, 26. juna 2015. godine, bez formalne diskusije, odluku o uspešnom završetku prvog razmatranja aktuelnog aranžmana sa Srbijom, saopštila je Narodna banka Srbije (NBS).

"Pozitivno je ocenjeno sprovođenje dogovorenog ekonomskog programa. Ispunjeni su svi kriterijumi izvršenja i indikativni ciljevi utvrđeni programom za kraj marta 2015. godine i sprovedene planirane strukturne mere", navela je NBS.

Imajući u vidu zadovoljavajući nivo deviznih rezervi, aranžman će i dalje biti tretiran kao aranžman iz predostrožnosti, odnosno Srbija neće koristiti odobrena sredstva, osim u slučaju neočekivanih platnobilansnih problema.

Prema oceni MMF-a, srpska ekonomija se stabilizovala, uz dalje niske inflatorne pritiske, i ojačanu spoljnu poziciju zemlje. Kreditna aktivnost ostala je nepromenjena, dok se beleži rast problematičnih kredita. U sprovođenju programa prisutni su rizici koji se odnose na eventualno prenošenje efekata iz regiona, tržišnu volatilnost, kao i na realizaciju strukturnih reformi, navedeno je u saopštenju.

Glavni ciljevi dogovorenog programa ostaju nepromenjeni, konstatuje NBS, navodeći da su to: jačanje javnih finansija, realizacija plana strukturnih reformi i povećanje stabilnosti finansijskog sektora. Postepeno relaksiranje monetarne politike nastaviće se u skladu sa niskom inflacijom i tekućom fiskalnom konsolidacijom.

MMF ocenjuje da je za dalje uspešno sprovođenje programa i postizanje dugoročnog održivog privrednog rasta Republike Srbije, od značaja za nastavak reformskog procesa, naročito u pogledu preduzeća u državnom vlasništvu, navela je NBS.

Aranžman iz predostrožnosti koji predviđa pozajmicu od 1,2 milijarde evra, odobren je 23. februara, a nakon prve revizije, Srbiji će na raspolaganju biti 304 miliona specijalnih prava vučenja (SPV), navedeno je u saopštenju MMF-a.

U saopštenju se navodi da se srpska privreda polako oporavlja od recesije iz 2014, ostvarujući korist od niskih cena nafte i ekonomskog oporavka evrozone, što su faktori koji su poduprli kratkoročne efekte fiskalne konsolidacije.

Ipak, pozitivan privredni rast očekuje se tek 2016, navodi MMF, napominjući da su inflatorni pritisci niski s obzirom na to da su niske uvozne cene i povećanje jaza između potencijalnog i realnog privrednog rasta.

Izvor: Vebsajt Tanjug, 26.06.2015.