Zastava Bosne i Hercegovine

ODLUKA O VISINI MINIMALNE CENE RADA ZA PERIOD JANUAR-DECEMBAR 2023. GODINE: Sindikati traže da se minimalna cena rada poveća na 50.000 dinara od 1. jula 2023. godine


Sekretar veća Saveza samostalnih sindikata Srbije (SSSS) Zoran Mihajlović rekao je da će, u nastavku pregovora o povećanju minimalne cene rada, taj sindikat tražiti da se ona poveća za drugu polovinu ove godine, umesto da se pregovara za 2024. godinu, a ako tako ne bude, napustiće sastanak.

Dodao je da su razgovori počeli pošto je na sednici Socijalno-ekonomskog saveta (SES) doneta odluka da se započnu pregovori o povećanju minimalca za drugu polovinu ove godine jer za pregovore za 2024. još nije vreme.

Mihajlović je rekao da je to jedinstven stav SSSS i sindikata UGS “Nezavisnost”.

On je rekao da sindikati traže da se minimalna cena rada sa 40.000 dinara od 1. jula ove godine poveća na 50.000 dinara, koliko košta i minimalna potrošačka korpa.

“U slučaju da ne bude prihvaćen naš zahtev i napustimo sastanak, SES će morati ponovo da zaseda i saopšti kakvu je odluku doneo, povodom početka pregovora o minimalcu”, rekao je Mihajlović.

Predstavnik Unije poslodavaca Srbije Nebojša Atanacković rekao je da kao zastupnik privrednika “mora da sluša i levu i desnu stranu”, odnosno i one koji su za povećanje minimalca, ali i one koji posluju sa teškoćama i protive se tome, jer su svi podjednako članovi Unije.

Kompanija Paragraf Lex ne preuzima odgovornost za tačnost i istinitost informacija prenetih iz spoljnih sadržaja odnosno drugih izvora, kao i za štetu koja eventualno iz toga, proistekne. Sve informacije objavljene u sekciji "Vesti" su namenjene u svrhu opšteg informisanja.


Izvor: Vebsajt Biznis, 24.05.2023.
Naslov: Redakcija