Zastava Bosne i Hercegovine

TURISTIČKIM AGENCIJAMA NUDE SAMO KREDITE, NEMA SEKTORSKE POMOĆI


Ministar finansija Srbije Siniša Mali ponudio je turističkim agencijama umesto sektorske podrške samo kredite za likvidnost u Fondu za razvoj, rekao je direktor Nacionalne asocijacije turističkih agencija Srbije (JUTA) Aleksandar Seničić.

On je rekao da je Mali na sastanku sa predstavnicima turističke i ugostiteljske privrede u Privrednoj komori Srbije rekao da će uslovi za kredite za likvidnost biti nešto blaži i da će kamata biti jedan odsto.

Mali je posle objavljivanja paketa pomoći privredi i građanima obećavao sektorsku podršku za najugroženije, a nedavno je rekao da ukidanjem vanrednog stanja nema tehničkih mogućnosti, a zatim je na pritisak tog dela privrede obećavao da će se razmotriti mogućnosti.

"Umesto obećavane bespovratne sektorske podrške ponudili su nam kredite, a krediti nisu pomoć već komercijalna podrška, ne tako dobrodošla sada kada zbog pandemije virusa kovid-19 nema prihoda", rekao je Seničić.

Dodao je da je Mali obećao jednostavniju proceduru za pozajmice, brže odobravanje i grejs period od dve godine sa rokom otplate od tri godine.

Seničić je rekao i da država ne traži da uslov za kredit bude zabrana otpuštanja radnika.

"Bojim se da male agencije do pet zaposlenih neće moći da ispune uslove koji još nisu precizirani, već su samo verbalno obećani."

On je rekao da turističke i renta-kar organizacije zapošljavanju oko 7.000 radnika i da će verovatno 30 odsto njih biti otpušteno.

"Srbija je jedina zemlja u Evropi, a možda i u svetu koja nije posebnim merama pomogla turističke organizacije", rekao je Seničić.

Izvor: Vebsajt Danas, 26.05.2020.
Naslov: Redakcija