Zastava Bosne i Hercegovine

USVOJEN SPORAZUM O GRANIČNOJ SARADNJI FRONTEKSA I SRBIJE


Savet EU usvojio je sporazum o saradnji u upravljanju granicama između Srbije i Evropske agencije za graničnu i obalsku stražu (Fronteks).

U Briselu navode da je u pitanju važan deo ukupne strategije EU upravljanja granicama koja za cilj ima borbu protiv ilegalne imigracije i kriminala.

Predsedavajući Saveta EU i ministar unutrašnjih poslova Hrvatske Davor Božinović navodi da je isti sporazum potpisan i sa Crnom Gorom.

"Bliska saradnja sa našim partnerima na Zapadnom Balkanu je od suštinskog značaja ako se želimo pozabaviti zajedničkim migracionim izazovima sa kojima se suočavamo", kaže Božinović.

U Savetu EU objašnjavaju da će ovaj sporazum omogućiti Fronteksu da pomogne Srbiji u upravljanju njenim spoljnim granicama, obezbediti sprovođenje zajedničkih operacija i raspoređivanje timova u delovima zemlje koji graniče sa EU.

Naglašava se da su ove aktivnosti usmerene na rešavanje problema ilegalne imigracije, posebno naglih promena migracijskih tokova i prekograničnog kriminala i da mogu uključivati pružanje povećane tehničke i operativne pomoći na granici.

Zaključuje se da će sporazum stupiti na snagu čim se završe potrebne procedure u Srbiji.

Izvor: Vebsajt RTV, 26.05.2020.
Naslov: Redakcija