Zastava Bosne i Hercegovine

SVETSKA BANKA: Srbiji odobren kredit od 100 miliona dolara za testiranje korone


Svetska banka je odobrila Srbiji kredit od 100 miliona dolara, iz kojeg će se finansirati postavljanje do 12 stanica za brzo testiranje putnika koji ulaze u našu zemlju i izgradnja dve nove regionalne laboratorije.

Kapacitet testiranja na korona virus u Srbiji će se, prema saopštenju Svetske banke, podići sa 7.000 na više od 9.000 testova dnevno, a cilj kredita je da pomogne Srbiji da spreči, otkrije i pravovremeno reaguje na pandemiju Kovid-19.

Stanice za testiranje biće postavljene na beogradskom i niškom aerodromu, a biće odabrano i do 10 graničnih prelaza na kojima će biti postavljene.

Pored toga, biće izgrađene i dve nove regionalne laboratorije - u Kliničkom centru Vojvodine u Novom Sadu i u Kliničkom centru u Kragujevcu - koje će dnevno moći da obrade po 1.000 uzoraka, ili oko 130 testova dnevno na 100.000 stanovnika.

Svetska banka će pomoći i da Srbija nabavi dodatnu zaštitnu opremu, da laboratorije koje testiraju na Kovid-19 budu uvezane u jedan elektronski sistem kao i da ojača dijagnostiku, jedinice intenzivne nege i izolacione jedinice.

"Srbija je uspela da izravna krivu pandemije u prvom naletu Kovida-19 ali to ne znači da treba da se opusti već da radi na poboljšanju spremnosti za naredne nalete", kaže Stiven Ndegva, šef Kancelarije Svetske banke u Srbiji.

Povećavanje kapaciteta za testiranje i dijagnozu Kovida-19, uz bolje jedinice intenzivne nege i elektronski sistem praćenja testiranja na virus, omogućiće Vladi Republike Srbije da mere kontrole infekcije prilagodi dosadašnjem iskustvu u borbi protiv ove bolesti, dodaje Ndegva.

Zahvaljujući ovom projektu pod nazivom "Projekat hitnog odgovora na Kovid-19", Srbija će ojačati sistem praćenja i epidemiološki kapacitet za otkrivanje i potvrdu slučajeva oboljevanja.

To će omogućiti da Srbija bude spremnija da proceni rizik, da može rano da otkrije i potvrdi oboljevanje i da ima blagovremene podatke za donošenje odluka, kako bi preduzela sve neophodne mere, navodi se u saopštenju.

Izvor: Vebsajt RTV, 26.05.2020.
Naslov: Redakcija