Zastava Bosne i Hercegovine | Zastava Crne Gore
Email Print

ZAKON O KONVERZIJI STAMBENIH KREDITA INDEKSIRANIH U ŠVAJCARSKIM FRANCIMA: Udruženje banaka navodi da se konverzija odvija se u skladu sa Zakonom


Banke u Srbiji rešavaju pitanja stambenih kredita indeksiranih u švajcarskim francima u potpunosti u skladu sa Zakonom o konverziji stambenih kredita indeksiranih u švajcarskim francima ("Sl. glasnik RS", br. 31/2019 - dalje: Zakon), saopštilo je Udruženje banaka Srbije.

"U ovom trenutku banke sprovode složen postupak kalkulacije novih kreditnih uslova, u skladu sa Zakonom, a taj proces, u zavisnosti od broja klijenata, traje različito u pojedinim bankama. Zbog toga su neke banke još prošle nedelje poslale ponude o konverziji, dok će druge to učiniti u narednim danima, a svakako u propisanom roku od 30 dana", navodi se u saopštenju.

Kako je objašnjeno, u ponudi za konverziju kredita indeksiranih u švajcarskim francima, svaka banka će ponuditi kamatu koju bi klijent dobio u toj banci na dan 31. marta ove godine. U slučaju da je na taj dan banka u ponudi imala kredite u evrima sa višom kamatnom stopom, primeniće stopu koju je predvideo Zakon, a ona iznosi 3,4 odsto.

Da bi se konverzija sprovela sa što manje gužvi banke zakazuju termine i predlažu poslovne jedinice u koje klijent može da se javi.

"Ovi termini imaju isključivu namenu da se konverzija obavi efikasno i na način najbolji za klijenta, a nikako se ne mogu tumačiti kao obaveza klijenta da se o ponudi izjasni pre zakonom predviđenog roka", istaklo je Udruženje banaka.

Zakonom, usvojenim krajem aprila ove 2019. godine, preostali dug korisnicima tih kredita posle obračuna u evrima umanjuje se za 38 odsto. Tim leks specijalisom se rešava problem 15.785 građana Srbije koji imaju kredite u švajcarskoj valuti.

Za primenu tog Zakona će iz republičkog budžeta biti izdvojeno približno 100 milione evra, a banke će za podršku građanima zaduženim u švajcarskim francima izdvojiti oko 130 miliona evra.

Izvor: Vebsajt N1, 27.05.2019.
Naslov: Redakcija