Zastava Bosne i Hercegovine
Email Print

TREĆI DAN SAVETOVANJA KOMPANIJE PARAGRAF NA ZLATIBORU, 26-29. MAJ 2019. GODINE, "NOVINE I PRIMENA OPŠTIH I FINANSIJSKIH PROPISA U JAVNOM I U PRIVATNOM SEKTORU": Razmatrane teme koje se tiču aktuelnosti u budžetskom sistemu i poslovanju privrednih subjekata


U okviru višednevnog Savetovanja kompanije Paragraf, koje se održava na Zlatiboru, u periodu od 26. do 29. maja, pod nazivom "Novine i primena opštih i finansijskih propisa u javnom i u privatnom sektoru", trećeg dana savetovanja, 28. maja 2019. godine, održana su predavanja za učesnike iz javnog i privatnog sektora.

Za učesnike iz javnog sektora razmatrane su teme u vezi sa aktuelnostima u budžetskom sistemu.

U okviru prvog predavanja, koje je održala Jasmina Vratonjić, glavni i odgovorni urednik izdanja "Budžetski instruktor", "Pravnik u javnom sektoru", tema je bila razvoj budžetskog računovodstva, sistema finansijskog upravljanja i kontrole i eksterne revizije.

Druga tema bila je vezana zainternu reviziju u javnom sektoru. U okviru ove teme, koju je prezentovala Vesna Jovičić, ovlašćeni interni revizor u javnom sektoru, zaposlena u Ministarstvu finansija RS, govorilo se o primeni međunarodnih standarda, obaveznom stručnom usavršavanju, najčešćim slabostima i preporukama i praktičnim rešenjima.

Treće predavanje u okviru tema za javni sektor, koje je održala Bojana Jakšić Kovačević, načelnik Odeljenja pravnih i imovinskih poslova u Republičkom geodetskom zavodu, obuhvatalo je teme pribavljanja, raspolaganja, otuđenja i davanja u zakup građevinskog zemljišta, nepokretnih i pokretnih stvari u javnoj svojini.

Završno predavanje trećeg dana Savetovanja za učesnike iz javnog sektora održao je doc. dr Dragan Luković, viši savetnik u Narodnoj skupštini Republike Srbije, koji je govorio o finansiranju projekata javno-privatnog partnerstva na lokalnom nivou

Za učesnike iz privatnog sektora održana su predavanja na temu novina u poslovanju privrednih subjekata.

U okviru prvog predavanja, koje je održala Snežana Zvonarić, glavni i odgovorni urednik stručnog časopisa "Pravnik u pravosuđu", tema je bila nova regulativa u turizmu i ugostiteljstvu.

Drugo predavanje za privatni sektor obuhvatalo je temu aktuelnosti u primeni Zakona o privrednim društvima("Sl. glasnik RS", br. 36/2011, 99/2011, 83/2014 - dr. zakon, 5/2015, 44/2018 i 95/2018), a održao ga je Mile Orlović glavni i odgovorni urednik stručnog časopisa "Pravnik u privredi".

Elektronski dokument, elektronska identifikacija i usluge od poverenja u elektronskom poslovanju, bila je treća tema u okviru trećeg dana Savetovanja za privatni sektor, koju je prezentovala Snežana Zvonarić, glavni i odgovorni urednik stručnog časopisa "Pravnik u pravosuđu".

O pravu na korišćenje godišnjeg odmora, u okviru četvrtog predavanja, govorili su Aleksandra Vasić, urednik stručnog časopisa "Pravnik u privredi" i Marko Jekić, odgovorni urednik izdanja "Budžetski instruktor", "Pravnik u javnom sektoru".

Završno predavanje trećeg dana Savetovanja za učesnike iz privatnog sektora održale su Snežana Zvonarić, glavni i odgovorni urednik stručnog časopisa "Pravnik u pravosuđu" i dr Mirjana Šušnjara, sudija u penziji, na temu prava i obaveza subjekata u postupku inspekcijskog nadzora, prekršajni nalog i predmeti opšte upotrebe.

Izvor: Redakcija, 28.05.2019.