Zastava Bosne i Hercegovine
Email Print

PREDLOG ZAKONA O PRESAĐIVANJU LJUDSKIH ORGANA: Predviđena pretpostavljena saglasnost


U Narodnu skupštinu Republike Srbije stigla su dva nova predloga zakona: Predlog zakona o ljudskim ćelijama i tkivima i Predlog zakona o presađivanju ljudskih organa. Predlog zakona o presađivanju ljudskih organa bi trebalo da obezbedi sve što je neophodno za transparentnost, poverljivost podataka kao i da organ stigne do pacijenta kome je najneophodniji, rekao je kardiohirurg Svetozar Putnik.

Najveću pažnju i reakciju javnosti izazvala je mogućnost da svi budemo potencijalni donori.

"Polemike traju kada je reč o transplantaciji solidnih organa punih 50 godina koliko se one i izvode u svetu. Ne treba da odemo mnogo daleko, nego da pogledamo zemlje u regionu ili druge evropske zemlje koje su te zakone donele o takozvanoj pretpostavljenoj saglasnosti što je rezultovalo jednim značajnim poboljšanjem, rekao bih, standardne terapijske opcije a to je transplantacija svih solidnih organa", smatra Putnik.

Zemlje poput Hrvatske i Španije, koje su donele takav zakon, udesetostručile su broj intervencija i gotovo se približili potrebama svog stanovništva za organima.

"Naravno da je nemoguće pokriti sve bolesnike kojima je potrebna transplantacija jetre, srca ili bubrega čak i u tim zemljama", kaže Putnik.

Mnogo je predrasuda i nedoumica koje prate transplantaciju, a u ovom trenutku ne zna se ni da li će svi poslanici glasati za ovakav zakon.

"Ne vidim razlog da imamo neke velike dileme jer je zakon signal da je ovo društvo spremno da pokaže taj najviši stepen humanosti i signal građanima da je društvo spremno da prihvati nešto što je normalan terapijski postupak svuda u svetu. Suštinski vi i u toj pretpostavljenoj saglasnosti imate i dalje razgovor sa porodicom i niko im ne ukida eventualnu zabranu uzimanja organa. Suštinski se ništa ne menja osim signala da smo mi kao društvo spremni za tu najhumaniju intervenciju", objašnjava Putnik.

Transplantacija je terapijska opcija za najteže bolesnike, po pravilu za mlade ljude, kojima se na taj način produžava život i omogućava kvalitet života i tu ne bi trebalo da postoje bilo kakve dileme, smatra doktor Putnik.

U transplantaciji, posebno takozvanoj multiorganskoj kada se tokom jedne noći ili danu zbrinjava više bolesnika, uključeno je preko sto ljudi i zbog toga ne može biti transparentnije medicinske procedure.

"Imamo transparentne liste čekanja i organ će dobiti onaj kome je organ najpotrebniji. Znaju se kriterijumi za hitnost kod takvih bolesnika", rekao je kardiohirurg Svetozar Putnik.

Izvor: Vebsajt RTS, 27.05.2018.
Naslov: Redakcija