Zastava Bosne i Hercegovine
Email Print

ZAKON O ZAŠTITI KONKURENCIJE: Počela upotreba digitalnog programa koja pomaže detekciju eventualnih nameštanja ponuda odnosno dogovora ponuđača u postupcima javnih nabavki


Prema Zakonu o zaštiti konkurencije ("Sl. glasnik RS", br. 51/2009 i 95/2013), nameštene ili lažirane ponude na tenderima, spadaju među najteže povrede konkurencije, naveo je predsednik Komisije za zaštitu konkurencije dr Miloje Obradović, u uvodnom delu, učesnicima Prvog foruma javnih nabavki, koji je bio posvećen unapređenju profesionalizacije i konkurencije u javnim nabavkama.

Otkrivanje nameštenih javnih ponuda sankcioniše se, prema Zakonu, novčano i to u visini do 10 odsto ukupnog prihoda iz prethodne godine, ali i zabranom učešća u javnim nabavkama u određenom periodu, što je praksa i EU, podsetio je dr Obradović.

Komisija je, dodao je on, svakodnevno posvećena otkrivanju slučajeva nameštenih ponuda. Namensko trošenje sredstava kroz procese javnih nabavki cilj je svih odgovornih institucija koje se, na bilo koji način, bave unapređenjem sistema javnih nabavki u Srbiji. U tom smislu, sprečavanje zloupotreba u postupcima javnih nabavki i obezbeđivanje ambijenta u kome će postojati uslovi za konkurenciju nalazi se u vrhu prioritetnih aktivnosti Komisije, zaključio je dr Obradović.

Prateći savremene svetske trendove, Komisija, rekao je predsednik Obradović, od nedavno, a zahvaljujući saradnji sa britanskim telom za zaštitu konkurencije, koristi i digitalni program koja pomaže detekciju eventualnih nameštanja ponuda odnosno dogovora ponuđača u postupcima javnih nabavki.

Program omogućava da zaposleni u Komisiji unošenjem različitih parametara, kao što su cene, uslovi javne nabavke ili delovi ponuda, brže i efikasnije mogu da istraže veći broj javnih nabavki.

Izvor: Vebsajt Komisije za zaštitu konkurencije, 24.05.2018.
Naslov: Redakcija