Zastava Bosne i Hercegovine
Email Print

ZAKON O IZMENAMA I DOPUNAMA ZAKONA O POSREDOVANJU U PROMETU I ZAKUPU NEPOKRETNOSTI: Agenti koje nude nepokretnosti prolaziće proveru da li su osuđivani za privredni kriminal, davanje mita ili su na bilo koji način povezani s finansiranjem terorizma


Zakon o izmenama i dopunama Zakona o posredovanju u prometu i zakupu nepokretnosti usvojen je kako bi se u potpunosti sproveo Zakon o sprečavanju pranja novca i finansiranja terorizma ("Sl. glasnik RS", br. 113/2017), koji se primenjuje od 1. aprila 2018. godine.

Izmena se odnosi na to da će svi agenti i agencije koje nude nepokretnosti morati da prođu kompletnu proveru, što podrazumeva preispitivanje da li je neko od njih osuđivan za privredni kriminal, davao mito ili je na bilo koji način povezan s finansiranjem terorizma.

U skladu sa Zakonom ukoliko je neko od zaposlenih ili sam vlasnik agencije za posredovanje u prometu nekretnina učestvovao u pomenutim aktivnostima, moraće da napusti posao ili da firmu izbriše iz Registra posrednika.

Željko Stojanović iz Ministarstva trgovine, turizma i telekomunikacija objašnjava da će za sve agente i vlasnike agencija koji su upisani u Registar posrednika biti provereni podaci o njihovom eventualnom kažnjavanju.

Čeka nas veoma naporan posao jer imamo registrovane agencije u čak 79 gradova u Srbiji, rekao je Stojanović.

Prema njegovim rečima, ako se proverom ustanovi da je neko kažnjavan za privredni kriminal i aktivnosti vezane za terorizam, po službenoj dužnosti će ta agencija biti brisana iz Registra posrednika.

Inače, Uprava za sprečavanje pranja novca već nekoliko godina u svojim izveštajima skreće pažnju na pranje novca u prometu nekretnina, ukazujući na to da će se to narednih godina događati još češće.

Iz samih agencija tvrde da pranja novca kroz posredovanje u prometu nekretnina nema, ali da se on može pojaviti kroz investicije i ulaganje u gradnju. Pošto se oni ne bave investicijama i ulaganjem u gradnju, na udaru države bi se morali naći oni koji to čine. Jer, kada se agencija ili agent za promet nekretnina uključuje u posao, onda je već reč o izgrađenoj i završenoj građevini, za koju najčešće postoji uredna dokumentacija.

Srbija, za razliku od mnogih država u Evropi, na sajtu Ministarstva trgovine, turizma i telekomunikacija ima jedinstveni Registar agencija za posredovanje u poslu s nekretninama.

U Srbiji je registrovano 866 agencija za posredovanje u prodaji nekretnina, kao i 1.826 agenata koji nude nekretnine kupcima.

Da se mora povesti računa o nekretninama pokazuje i izveštaj Uprave za sprečavanje pranja novca. U njemu je navedeno "Trendovi i izazovi u borbi protiv pranja novca" su: ulaganje gotovine nepoznatog porekla u građevinski sektor i sektor nekretnina, finansijske operacije preko nerezidentnih računa, poreske utaje, nezakonito izvlačenje novca domaćih privrednih društava, distribucija dobara, kriptovalute...

Izvor: Vebsajt Dnevnik, Lj. Malešević, 25.05.2018.
Naslov: Redakcija