Zastava Bosne i Hercegovine | Zastava Crne Gore
Email Print

ZAKON O RADU: Sindikati iniciraju da roditelji dobiju slobodan dan za rođendan svakog svog deteta sve dok ono ne napuni 15 godina


Roditelji u Srbiji dobiće slobodan dan za rođendan svakog svog deteta sve dok ono ne napuni 15 godina. Ovu inicijativu pokrenuli su sindikati, a do sada ju je podržalo oko 70 odsto poslodavaca. Ukoliko "prođe" celu proceduru, a uskoro će se naći pred Vladom Republike Srbije, postaće deo Zakona o radu ("Sl. glasnik RS", br. 24/2005, 61/2005, 54/2009, 32/2013, 75/2014 i 13/2017 - odluka US) i moraće da je poštuju svi poslodavci.

Prema rečima Ranke Savić, predsednice Asocijacije slobodnih i nezavisnih sindikata Srbije, predlog je veoma dobar i u svakom slučaju nijedno radničko udruženje neće biti protiv toga.

- Smatram da radnici u Srbiji imaju veliki broj prekovremenih sati i za to naravno nisu plaćeni, tako da nisam baš sigurna da će se gazde rado složiti s tim - kaže Savić. - Nema poslodavca koji danas dozvoljava odsustvo zaposlenih zbog radničkih sportskih igara, a da ne govorimo o pohađanju seminara ili sindikalnih škola. Sada je teško dobiti u te svrhe samo slobodan dan, a kamoli kao ranije, da je to odsustvo i plaćeno.

Nebojša Atanacković, predsednik Unije poslodavaca Srbije, smatra da je to inicijativa koja bi mogla da bude eventualno stavljena na dnevni red tek u zakonskim promenama sledeće godine.

- Mislim da bi trebalo ovaj predlog staviti kao jednu od mogućnosti koju bi pojedine firme praktikovale, ali ne bi trebalo da važi za sve - kaže Atanacković. - Takva povlastica ne postoji ni u jednom zakonodavstvu. Sada mnoge firme daju za rođenje deteta, na primer, ne samo zakonskih pet dana, nego po dogovoru i više. Smatram da ne bi bio problem da to bude neplaćeno odsustvo i da postoji samo kao potencijalna mogućnost.

Atanacković naglašava da svi poslodavci treba da se trude da odnos između zaposlenog i poslodavca bude što humaniji i da to ne treba propisima da se uređuje. Prema njegovom mišljenju, trebalo bi da dečiji rođendan bude na spisku onih dana koji mogu da budu ili plaćeni ili slobodni.

Darko Marinković, profesor sociologije rada i direktor Centra za industrijske odnose, smatra da bi poslodavci i država podržavanjem inicijative o slobodnom danu za rođendan dece na simboličan način podstakli porodični život i rađanje.

- Roditelji bi se i bez toga snašli i proslavili, ali je podrška izuzetno važna - kaže prof. Marinković. - Uslovno rečeno, to je sitnica koja će doprineti međusobnom poverenju najpre između gazde i zaposlenih.

On naglašava da država, poslodavci i radnici moraju da imaju zajednički cilj, a to je dugoročna održivost preduzeća koja se zasniva na platama, profitu, porezima i socijalnom miru.

Poslodavci u Srbiji, smatra prof. dr Darko Marinković, moraju da se "dozovu pameti" i da više misle na svoje zaposlene.

- Treba, međutim, razumeti i njih, jer plaćaju jako visoke poreze i doprinose na zarade i opterećeni su mnogim drugim nametima - kaže Marinković.

Izvor: Vebsajt Novosti, J. Ž. Skenderija, 27.05.2017.
Naslov: Redakcija