Zastava Bosne i Hercegovine

SRBIJA NIJE ODOBRILA DIPLOMATSKI IMUNITET GRANIČARIMA EVROPSKE UNIJE: EU tražila da se pripadnicima Fronteks-a omogući ulazak u Srbiju bez viza, te da uživaju pun imunitet koji će ih štititi od hapšenja ili eventualnih procesa pred našim sudovima


Evropska unija tražila je da se pripadnicima njihove Agencije za graničnu i obalsku stražu (Fronteks) koji dolaze u Srbiju dodeli diplomatski imunitet, ali su naše vlasti negativno odgovorile na ovaj zahtev Brisela.

Zvaničnicima EU je rečeno da se zasad ne razmišlja o zaključenju takvog sporazuma, ali da je Beograd spreman da nastavi pregovore kako bi se osoblju Fronteksa olakšao operativni rad u Srbiji.

Savet EU je još krajem februara sročio direktivu na oko 15 stranica na čemu treba insistirati u pregovorima sa srpskim vlastima, pre nego što se evropski graničari pošalju kao ispomoć u borbi sa migrantskom krizom.

Među najvažnijim zahtevima je da članovi Fronteks tima mogu da ulaze u Srbiju bez viza i da uživaju pun imunitet koji će ih štititi od hapšenja ili eventualnih procesa pred našim sudovima.

Iz EU su čak nezvaničnim diplomatskim kanalima stigle opomene i da bi Brisel mogao značajno da umanji finansijsku pomoć Srbiji u zbrinjavanju migranata koji ulaze na našu teritoriju.

U Fronteks-u nisu odgovorili na pitanje da li su uputili zvaničan zahtev da njihovi operativci dobiju diplomatski status. U ovoj Agenciji je rečeno da njihovih pripadnika u Srbiji trenutno nema i da su sada prisutni na mađarskoj i hrvatskoj granici.

Izvor: Vebsajt Blic, 26.05.2017.
Naslov: Redakcija