Zastava Bosne i Hercegovine

Međudržavni Sporazum o snižavanju cena rominga stupa na snagu 30. juna 2015. godine


Međudržavni Sporazum o snižavanju cena rominga između Srbije, Bosne i Hercegovine, Crne Gore i Makedonije stupa na snagu 30. juna, izjavio je ministar trgovine, turizma i telekomunikacija, Rasim Ljajić.

" Dakle, imamo ne ukidanje rominga, već snižavanje cena rominga, i postepeno izjednačavanje sa cenama roming usluga u zemljama EU, u skladu sa direktivom EU", rekao je Ljajić.

Ono što predstoji su razgovori sa operaterima mobilne telefonije o načinu kako će se sniziti cene, jer moramo da se uskladimo direktivom EU o cenama roming usluga, s obzirom na to da su naše cene i kad govorimo o Internetu, slanju SMS poruka i razgovorima - nekoliko puta veće nego u zemljama EU, naveo je ministar.

" Moramo da definišemo dinamiku snižavanja cena roming usluga, s obzirom na to da mobilni operatori predlažu da prve godine to sniženje bude manje, jer su već napravili finansijske planove za ovu godinu, a da narednih godina to sniženje cena bude srazmerno tome i veće", objasnio je Ljajić i napomenuo da su predlozi regulatora u svim zemljama nešto drugačiji.

Govoreći o procesu digitalizacije televizijskog signala, Ljajić je rekao da se od 7. juna u potpunosti gasi analogni signal na teritoriji cele Srbije.

Ministar je dodao da je proces digitalizacije u Srbiji bio krajnje transparentan, objavljeni su kompletni podaci koliko je šta koštalo, kao i očekivanja koliko će država od ovog procesa zaraditi, s obizrom da sad preostaju slobodne frekvencije. One će, kako je pojasnio, biti prodate kao digitalna dividenda i najavio da će krajem juna biti raspisan javni poziv za dodelu frakevncija.

"Očekujemo da će se prijaviti kompanije zaintersovane za slobodne frekvencije, odnosno digitalnu dividendu i minimalni prihod koji očekujemo je 75 miliona evra godišnje", istakao je Ljajić.

Izvor: Vebsajt Tanjug, 28.05.2015.