Zastava Bosne i Hercegovine
Email Print

Od 8. maja 2015. računi Agencije za privatizaciju u blokadi


Računi Agencije za privatizaciju ponovo su blokirani. Ovaj put se od državne agencije namiruju nekadašnji vlasnici "Merkura" iz Bačke Palanke, i to po osnovu sudske presude, zbog naplaćene bankarske garancije od 14,338 miliona dinara.

Radoslav Zorić predvodio je konzorcijum koji je 2003. godine kupio "Merkur" u postupku privatizacije. Agencija je raskinula ovaj kupoprodajni ugovor, namirila se od bankarske garancije, a nekadašnji vlasnici su državu zbog toga tužili i dobili sudski spor. Po pravosnažnoj presudi, Agencija bivšim vlasnicima mora da plati onoliko koliko je iznosila bankarska garancija. Njihove obaveze su narasle na 15,8 miliona dinara, i zato su računi Agencije blokirani od 8. maja.

Inače, ukupno 14 nekadašnjih kupaca srpskih društvenih preduzeća iz procesa privatizacije, dobilo je sudske presude po kojima Agencija mora da im vrati deo novca.

Petoro njih je, u proteklom periodu, potraživalo novac po osnovu naplaćenih bankarskih garancija, poput Mileta Jerkovića, od koga se Agencija naplatila po raskidu ugovora za šabački "7. juli.

Ubedljivi rekorder po tom pitanju je ukrajinski "Azovimpeks", koji je dobio sudsku presudu o povraćaju 1,35 miliona evra od Agencije zbog naplate bankarske garancije za raskid ugovora za "Fabriku vagona" iz Kraljeva. KupoprodajniI ugovor za privatizaciju "Fabrike vagona" Kraljevo raskinut je početkom 2010. godine, pošto kupac, nije poštovao socijalni program za zaposlene, niti investirao 2,7 milona evra u drugoj i trećoj godini vlasništva.

Na toj listi je i "Global stil holding", sa potraživanjem od 300.000 evra, po osnovu privatizacije "Magnohroma". Zatim bugarska "Mina kompanija" zbog niškog "Vulkana" (118 miliona dinara) i konzorcijum na čelu sa Milovanom Vulićevićem, koji zbog garancije za "Venčac" iz Aranđelovca ima sudsku presudu o naplati 94 miliona dinara.

Među preostalih devet kupaca, koji su od Agencije sudski zahtevali povrat novca, osim ukrajinske firme "Azovimpeks", na listi su samo domaći državljani. Oni su smatrali da su pretrpeli štetu zbog raskida privatizacionih ugovora za kupovinu šabačkog "Dekora", "Laminata" iz Bajine Bašte, već pomenutog "Merkura" iz Bačke Palanke, "Kućne radinosti" iz Temerina, "Somborgranita", "Mlina budućnost" iz Srpske Crnje. Na spisku su i nekadašnji vlasnici firmi "Kulinaplast" iz Ratkova i "Radan" iz Lebana.

Izvor: Vebsajt Novosti, 28.05.2015.