Zastava Bosne i Hercegovine
Email Print

ZABRINjAVAJU MEDIJI KOJI PRENOSE SUDSKE ISTRAGE


Šef Delegaicje EU u Srbiji Majkl Devenport ocenio je da netransparentnost vlasništva i finansiranja medija otvara vrata nepovoljnim uticajima na novinare i urednike, a posebno zabrinjava spremnost nekih medija da prenose informacije koje su procurele iz sudskih istraga.

Devenport je naveo da u Srbiji "zakonodavstvo tek treba da uhvati korak sa transformacijom globalnih medija kroz proces digitalizacije i masovnog pristupa internetu" podsetivši da su "zato Vlada i Skupština Srbije i usvojili novu medijsku strategiju".

"Postoji i očekivanje da će nezavisne institucije, kao što su Savet za štampu i Radiodifuzne agencija, ojačati svoju ulogu posmatrača, stavljajući akcenat na povredu medijskih standarda pogotovo kada su oni u suprotnosti sa pravima građana", rekao je šef Delegacije EU u Srbiji.

Šef delegacije EU ocenio je da Srbija ima istorijski jedinstvenu priliku da se transformiše u moderno i bogato društvo ulaskom u EU, a Brisel je spreman da pomogne u njenom dalekosežnom programu reformi.

On je ponovio da, u vezi sa paketom pomoći za saniranje posledica poplava, Srbija već ima tretman zemlje članice kada je u pitanju korišćenje Evropskog fonda solidarnosti.

Govoreći o procesu pristupanja naše zemlje 28-članom bloku, on je ocenio da sprovođenje "pametnih reformi može da promeni zemlju za nekih desetak godina".

On je naveo da je potrebno političko vođstvo, nacionalno jedinstvo i donošenje "ponekad vrlo teških odluka", ali da veruje da Srbija može to da uradi uz podršku koju dobija od EU, uključujući finansiranje projekata, tehničke savete, promene u zakonodavstvu...

Devenport je, govoreći o pregovoračkom procesu Srbije i EU, podsetio da je izveštaj o važnim poglavljima 23 i 24 (vladavina prava, osnovna prava, pravda i bezbednost) upućen Savetu EU sredinom maja, da su 18 poglavlja "u fazi pregledanja ili je taj proces završen".

"Sledeći korak sa srpske strane će biti priprema sveobuhvatnih akcionih planova. To je glavni prioritet za Vladu Srbije", objasnio je on.

Izvor: