Zastava Bosne i Hercegovine

ZAKON O JAVNOM REDU I MIRU: Zaštitnika građana ukazuje da je komunalna milicija ključni organ za prevenciju i zaštitu dece u uličnoj situaciji


Zaštitnik građana uputio je Ministarstvu unutrašnjih poslova Mišljenje na Plan zaštite dece u uličnoj situaciji u Republici Srbiji od nasilja, zanemarivanja i iskorišćavanja. U skladu sa preporukama koje je Zaštitnik građana upućivao nadležnim državnim organima, u Mišljenju je navedeno da je neophodno da Plan zaštite treba dopuniti tako što bi se komunalna milicija označila kao jedan od ključnih organa u sprovođenju prevencije i zaštite dece u uličnoj situaciji. Njihova uloga odredila bi se u okviru sistema multisektorske saradnje, uz obavezujuće obuke za komunalne milicionere za rad sa decom čiji je život ili rad vezan za ulicu.

Zaštitnik građana smatra da komunalnu miliciju treba uključiti u sprovođenje prevencije i zaštite dece u uličnoj situaciji s obzirom na to da je komunalna milicija nadležna za održavanje javnog reda i mira i da prema Zakonu o javnom redu i miru ("Sl. glasnik RS", br. 6/2016 i 24/2018) prosjačenje spada u prekršaje.

Izvor: Vebsajt Zaštitnik građana, 21.04.2022.
Naslov: Redakcija