Zastava Bosne i Hercegovine
Email Print

ZAKON O ELEKTRONSKOM FAKTURISANJU: • Od 1. januara 2022. godine svi subjekti u javnom sektoru će imati obavezu da primaju, čuvaju i izdaju elektronske fakture, a postepeno će se ta obaveza uvoditi i za privatni sektor za koji će elektronsko fakturisanje biti obavezno od 1. januara 2023. godine •


Ministar finansija Siniša Mali najavio je da će od 1. januara 2022. godine svi subjekti u javnom sektoru imati obavezu da primaju, čuvaju i izdaju elektronske fakture, a postepeno će se ta obaveza, kako je rekao, uvoditi i za privatni sektor za koji će elektronsko fakturisanje biti obavezno od 1. januara 2023. godine.

Predstavljajući Predlog zakona o elektronskom fakturisanju, Mali je rekao da je reč o sistemskom zakonu koji menja način funkcionisanja privrede po ugledu na digitalne fakture koje se kao praksa već sprovode u Evropskoj uniji i koje treba da doprinesu transparentnosti i pravnoj sigurnosti u poslovanju.

Prema rečima ministra finansija, predloženi zakon podrazumeva da će postepeno uvoditi obaveza rada izdavanja i primanja elektronskih faktura za sve one privredne subjekte koji su u sistemu PDV-a od 1. januara 2022. do 1. januara 2023. godine.

Istakao je da će korišćenje sistema e-faktura biti besplatno, a za one privredne subjekte koji žele da koriste informacione posrednike oni će, kako objašnjava, to moći da urade, ali će njihov odnos biti regulisan međusobnim ugovorom, a ne zakonom.

Što se rokova tiče, ovaj će sistem da se uvodi fazno od 1. januara 2022. godine. Svi subjekti javnog sektora biće u obavezi da primaju, čuvaju i izdaju e- fakture između sebe.

Takođe oni koji su u privatnom imaće mogućnost da izdaju elekronske fakture javnom sektoru ukoliko žele da rade sa javnim sektorom,  rekao je Mali.

Mali je naveo da će od 1. jula 2022. godine subjekti privatnog setora biti osposobljeni, odnosno moraju da budu osposobljeni da primaju i čuvaju e-fakture i od javnog i od privatnog sektora.

Od 1. januara 2023. ceo privatni sektor će biti u obavezi da prima i šalje e- fakture, rekao je ministar.

Mali je ocenio da je to ogroman korak napred za srpsku privredu, navodeći da više neće biti papirnih faktura i pečata.

Izvor: Izvor: Izvod iz vesti sa Bizlife, 27.4.2021.