Zastava Bosne i Hercegovine
Email Print

SEDNICA VLADE REPUBLIKE SRBIJE: • Usvojen Predlog zakona o metrou i gradskoj železnici, Predlog Zakona o planiranju i izgradnji i Predlog zakona o izmenama i dopunama Zakona o elektronskom dokumentu, elektronskoj identifikaciji i uslugama od poverenja u elektronskom poslovanju •


Vlada Republike Srbije usvojila je Predlog zakona o metrou i gradskoj železnici, koji se odnosi na izgradnju beogradskog metroa kao jednog od najkompleksnijih infrastrukturnih projekata, koji će biti osnov javnog prevoza u glavnom gradu.

Ovim zakonskim predlogom omogućiće se brža i jednostavnija realizacija projekta, od procesa pribavljanja zemljišta do izdavanja neophodnih dozvola i ubrzavanja procedure javnih nabavki neophodnih za njegovu realizaciju.

Takođe su uređeni i regulatorni, tehnički i drugi uslovi za bezbedno, pouzdano i uredno odvijanje saobraćaja.

Planirano je da se sa realizacijom projekta, čija je ukupna vrednost šest milijardi evra, započne do kraja ove godine.

Vlada Srbije usvojila je Predlog zakona o izmenama i dopuna Zakona o planiranju i izgradnji kojim se produžava rok za pribavljanje upotrebne dozvole za objekte kojima je građevinska dozvola izdata pre 11. septembra 2009. godine prema tada važećim zakonima.

Rok za pribavljanje upotrebne dozvole za ove objekte je četiri godine od dana stupanja na snagu ovog zakona.

Važeći planski dokumenti koji su doneti pre 1. januara 1993. godine, prestaju da važe po isteku 24 meseca od dana stupanja na snagu ovog zakona, a organi nadležni za njihovo donošenje dužni su da u tom roku donesu novi planski dokument.

Članovi Vlade usvojili su Predlog zakona o izmenama i dopunama Zakona o elektronskom dokumentu, elektronskoj identifikaciji i uslugama od poverenja u elektronskom poslovanju, kako bi se povećao broj izdavanja kvalifikovanih elektronskih sertifikata za građane.

Neophodno je da pružaoci usluga omoguće pojednostavljenu upotrebu kvalifikovanih elektronskih sredstava, u smislu pojednostavljenja aplikacije koja omogućava upotrebu sertifikata.

Takođe, potrebno je da pružaoci usluga omoguće potpisivanje na daljinu, budući da isti može da se koristi putem mobilnog telefona, što će značajno doprineti omasovljavanju korišćenja kvalifikovanih elektronskih potpisa.

Na sednici je usvojena Uredba o sprovođenju Pilot obuke za tržište rada na osnovu vaučera, kao novi način organizovanja i sprovođenja obuke za tržište rada za ograničen broj polaznika, kako bi se na osnovu tih rezultata unapredila edukacija nezaposlenih lica koja imaju potrebu za sticanjem dodatnih znanja i veština u cilju njihovog zapošljavanja.

Ovaj pilot projekat obuhvatiće 200 nezaposlenih bez završene srednje škole, a sa završenom osnovnom školom ili onih koji završavaju osnovno obrazovanje po modelu funkcionalnog obrazovanja odraslih, a nalaze se na evidenciji Nacionalne službe za zapošljavanje.

Na sednici je donet Zaključak o isplati bespovratne novčane pomoći licima koja samostalno obavljaju drugu delatnost u kulturi, utvrđenu od strane reprezentativnog udruženja u kulturi, a koji 2020. godine nisu dobili finansijsku podršku.

Iz budžeta Republike Srbije će im biti isplaćeno po 90.000 dinara, radi ublažavanja posledica nastalih usled pandemije izazvane koronavirusom, a ovim su obuhvaćeni samostalni stručnjaci u kulturi, samostalni saradnici i izvođači kulturnih programa.

Izvor: Izvor: Vlada Republike Srbije, 28.4.2021.