Zastava Bosne i Hercegovine
Email Print

U PRIPREMI UREDBA KOJA ĆE REŠITI PITANJE UPLAĆENIH TURISTIČKIH ARANŽMANA


U Vladi Republike Srbije intenzivno rade na uredbi kojom bi država trebalo da pomogne turističkim agencijama, hotelijerima i ugostiteljima, ali i građanima koji su uplatili turističke aranžmane pre početka vanrednog stanja. Bilo je nekoliko krugova razgovora između predstavnika agencija i države i praktično je pitanje dana kada će Uredba biti ozvaničena.

Jedan od modaliteta podrške, koji se razmatra u ovom trenutku, je takozvani "nemački model". On podrazumeva da svi turisti koji su uplatili putovanja do početka vanrednog stanja 15. marta, a ne žele da putuju ovog leta – ili ne budu mogli, ako opet dođe do zatvaranja granica i sličnih mera – mogu računati na zamensko putovanje koje mogu iskoristiti do kraja 2021. godine. Ako ne iskoriste ovu mogućnost, posle isteka roka biće im vraćen uplaćeni novac, dakle 2022. godine. I to će biti obaveza.

Agencije pritom neće biti na gubitku jer će im država nadoknaditi ove troškove, dakle država će praktično garantovati realizaciju ovih aranžmana.

Među ostalim mogućim merama, a što su i glavni zahtevi turističkih radnika, hotelijera i ugostitelja, su dodatne olakšice uz već predstavljen paket ekonomske podrške - dostupniji krediti, sa otplatom od tri do pet godina, za obrtna sredstva i investicije, a ne samo za likvidnost, kao i produžetak moratorijuma na kredite i lizing.

Takođe, traže da im se omoguće i dodatne fiskalne mere u vidu produžene isplate bruto minimalne zarade.

"Tražimo nešto nalik državama u regionu, bruto plate za sve zaposlene u narednih 12 meseci, oslobađanje od poreza i doprinosa u tih 12 meseci, moratorijum na kredite do kraja 2020. i povoljne kredite za rad, ne samo za likvidnost", istakli su prethodnih dana predstavnici turističkih agencija i tur operatera.

Aleksandar Seničić iz Nacionalne asocijacije turističkih agencija Srbije (JUTA) veruje da bi sa ovim merama turističke agencije mogle da očekuju da spasu deo sezone, putovanjima u Grčku, koja je najavila otvaranje sredinom juna, kao i u Crnu Goru i Egipat, ali i slanjem turista na domaće destinacije.

Hotelijeri kažu da su im najveći problem trenutno krediti, jer većinu investicija realizuju upravo na taj način, pa od države očekuju da im pomogne u pregovorima sa bankama.

Na sastanku Koordinacionog tima za implementaciju Programa ekonomskih mera za smanjivanje negativnih efekata prouzrokovanih pandemijom virusa KOVID 19, bilo je reči upravo o sektorskoj podršci koja bi se usmerila ka delatnostima koje su najviše pogođene pandemijom.

Kako je rekao ministar finansija Siniša Mali država intenzivno razmatra kako da pomogne sektorima turizma, hotelijerstva i putničkog saobraćaja, a u tom smislu već je doneta i prva u nizu mera, koja se odnosi na obezbeđivanje 400.000 turističkih vaučera za odmor u Srbiji, u iznosu od dve milijarde dinara.

Sva je prilika da će već posle 1. maja doći do relaksacije mera u ugostiteljstvu, odnosno otvaranja kafića i restorana, svakako uz svu predviđenu zaštitu i poštovanje distance.

Srbija će pratiti šta radi Nemačka, Austrija i druge zemlje, i u skladu sa tim prilagoditi svoje poteze u ovom sektoru.

Ugostitelji su svesni da će promet u startu biti značajno manji, jer će sve što se dešava biti neprijatno za posao, ali smatraju da "moramo da krenemo".

Izvor: Vebsajt Blic, Marko Andrejić, 24.04.2020.
Naslov: Redakcija