Zastava Bosne i Hercegovine
Email Print

UREDBA O FORMIRANJU PRIVREMENOG REGISTRA I NAČINU UPLATE JEDNOKRATNE NOVČANE POMOĆI SVIM PUNOLETNIM DRŽAVLJANIMA REPUBLIKE SRBIJE U CILJU SMANJIVANJA NEGATIVNIH EFEKATA PROUZROKOVANIH PANDEMIJOM BOLESTI COVID-19 IZAZVANE VIRUSOM SARS-COV-2: Automatska isplata 100 evra za penzionere i primaoce socijalne pomoći, dok će se ostali građani prijavljivati preko portala Uprave za trezor ili kol centra


Penzionerima i onima koji primaju novčanu socijalnu pomoć 100 evra biće isplaćeno automatski, rekao je ministar finansija Siniša Mali i naveo da će se svi drugi koji žele da im se isplati za to prijaviti od 15. maja do 5. juna.

Ministar je objasnio da će 100 evra biti automatski isplaćeno penzionerima, onima koji primaju novčanu socijalnu pomoć i ona će početi 15. maja, a svi drugi punoletni građani koji žele taj novac treba da se prijave na dva načina.

Jedan je preko portala Uprave za trezor, odnosno preko interneta ili kol centra.

"Sama procedura je veoma jednostavna, ne zahteva više od jednog minuta vašeg angažmana. Na dva načina mogu da se prijave. U oba slučaja ostavljate tri, odnosno četiri podatka, ime i prezime, JMBG, broj lične karte i birate banku u koju želite da vam se uplati novac", rekao je Mali.

Ako građanin ima račun u banci, novac će mu na taj račun biti isplaćen, a ako nema, treba samo da se izjasni u koju banku želi da mu se novac uplati na namenski račun, objasnio je Mali.

"Ko želi, dobija. Oni koji ne žele i nemaju potrebu za tim ne treba da se prijavljuju", kaže Mali.

Isplata 100 evra je, navodi, deo mera vlade, a da je konkretno mera isplate 100 evra usmerena da se podigne tražnja, da se novac iskoristi za kupovinu dobara i usluga kako bi se srpska privreda pokrenula u što kraćem period.

"Do 15. i 20. juna u potpunosti ćemo završiti isplatu 100 evra onima koji su izrazili želju da ih dobiju", rekao je Mali.

Upitan kakav je procedura prijave građana sa KiM za isplatu 100 evra, Mali kaže da je procedura ista.

"Nema potrebe da ide novac za pojedince, građane koji žive na KiM, preko Kancelarije za KiM. I oni mogu da se prijave preko kol centra ili preko interneta", rekao je Mali i objasnio da pomoć privrednicima na KiM ide preko Kancelarije za KiM.

Izvor: Vebsajt RTV, 23.04.2020.
Naslov: Redakcija