Zastava Bosne i Hercegovine

FISKALNI SAVET: Rebalansom budžeta predviđeno povećanje zaduživanja što u trenutnim okolnostima može biti dosta skupo


Usvajanjem rebalansa mimo standardne procedure omogućena je brža realizacija mera za podršku privredi, što Fiskalni savet ocenjuje kao iznuđeno prelazno rešenje, kome je osnovni cilj pravovremena realizacija antikriznog paketa mera države. Kao najveću grešku usvojenog rebalansa oni smatraju predviđenu isplatu 100 evra punoletnim građanima Srbije.

"Planirano veliko povećanje deficita budžeta na oko 7 odsto BDP-a (preko 3 milijarde evra), prvenstveno je posledica usvojenih antikriznih mera. Rebalans budžeta predviđa relativno velike promene i na javnim prihodima i na javnim rashodima, koji će za posledicu imati snažno povećanje deficita sa planiranih 20 na 381 milijardu dinara", navode iz Fiskalnog saveta i ističu da je rebalansom predviđeno snažno povećanje zaduživanja države na finansijskom tržištu – što u trenutnim okolnostima može biti dosta skupo.

Jedan od glavnih izazova koji je sada pred Vladom jeste da na ekonomski najracionalniji način obezbedi finansiranje budžeta u 2020. godini.

"Pritom, pored skoro 3,5 milijardi evra za finansiranje fiskalnog deficita, biće potrebno obezbediti i oko 3 milijarde evra za vraćanje glavnice postojećih dugova države koja ima dospeće tokom 2020. godine. Rebalansom je predviđeno da se ova sredstva prvenstveno obezbede na finansijskim tržištima – na domaćem tržištu (oko 50%) i izdavanjem evroobveznica (oko 40%)", navodi se u oceni Fiskalnog saveta koji podseća da ovakva strategija zaduživanja Srbije nije detaljnije objašnjena u Obrazloženju rebalansa i mogla bi se lako pokazati kao nepovoljna.

"Imajući u vidu nepovoljna kretanja na finansijskim tržištima, smatramo da je racionalno pregovarati s međunarodnim finansijskim institucijama o povoljnijim kreditnim aranžmanima", zaključuje Fiskalni savet.

Takođe, ističu da država ne sme da uvećava nelikvidnost u privredi, s obzirom na to da izazovi sa kojima se susreću javne finansije Srbije mogu dovesti do odlaganja plaćanja pojedinih budžetskih organa.

Fiskalni savet podseća da treba imati u vidu da su procene deficita i drugih fiskalnih kretanja u 2020. krajnje nepouzdane i ocenjuje da su mere predviđene rebalansom budžeta neophodne.

"Kapitalni rashodi Republike manji su za četvrtinu u odnosu na inicijalni plan, što je posledica vanrednih okolnosti izazvanih epidemijom. Rebalans predviđa sporiju izgradnju putne i železničke infrastrukture, što će produžiti rokove za završetak radova, ali bi država trebalo da se usredsredi na to da efikasno realizuje predviđeni (manji) obim investicione aktivnosti", smatraju u Fiskalnom savetu.

Usled krize izazvane pandemijom bolesti Kovid-19, u 2020. godini se očekuje snažno povećanje javnog duga Srbije – verovatno na nešto preko 60 odsto BDP-a.

Izvor: Vebsajt Blic, 28.04.2020.
Naslov: Redakcija