Zastava Bosne i Hercegovine
Email Print

IZMENE ZAKONA O PIO: Razmatra se izmena odredbe o kaznenim poenima za odlazak u penziju pre navršene 65 godine života


Zbog velikog broja pritužbi na član zakona o penzijsko-invalidskom osiguranju kojim su uvedeni kazneni poeni za sve koji se odluče da radno mesto napuste pre nego što napune 65 godina starosti, bez obzira na to da li imaju zakonom propisane godine staža, Ministarstvo rada oformilo je radnu grupu koja će pokušati da pronađe pravednije rešenje. Niko još ne može precizno da kaže kada će do izmena doći, jer je sve u početnoj fazi.

Pravilo po kome penzioni ček može biti niži za petinu ukoliko se ode u penziju pre ispunjenog starosnog limita, uskoro bi mogao da bude promenjen. Jedno od rešenja koje se pominje jeste mogućnost da se penzioneru kada napuni 65 godina ukinu penali, bez obzira na to kada je otišao u penziju. Ovakvi propisi važe u mnogim evropskim zemljama i po tome bi onaj ko napusti posao sa, na primer, 62 godine, umanjenje imao samo tri godine, a onda bi nastavio da prima punu penziju.

Najveći problem izmene zakona o PIO su napravile radnicima iz preduzeća u restrukturiranju, s obzirom na to da mnogi od njih imaju dovoljno staža ali ne ispunjavaju i starosni uslov za penziju. Zbog toga će im, ako se propisi ne promene, ne njihovom voljom, čekovi biti prilično tanji. Za ovako velike rezove obično se u zakonu predvidi prelazni period, kao što je slučaj sa pomeranjem starosne granice za penzionisanje žena, koji se proteže čak do 2032. godine.

Prema drugoj opciji, penali za prevremeno penzionisanje biće ukinuti samo za one koji su prihvatili socijalni program, napustili preduzeće i čekaju penziju na birou. Tu takođe postoji uslov, a to je da ova promena, ukoliko se usvoji, neće važiti za one koji još uvek nisu potpisali sporazum sa poslodavcem i prijavili se Nacionalnoj službi za zapošljavanje.

Član zakona koji će verovatno pretrpeti izvesne izmene jeste onaj koji se tiče privremenih i konačnih rešenja o penzionisanju.

- Gotovo svi penzioneri u Srbiji dobijaju prilikom penzionisanja privremena rešenja, a do konačnog obračuna nekada čekaju godinama - kažu u Ministarstvu rada. - Razmišlja se ili o njihovom potpunom ukidanju i uvođenju mogućnosti da rešenje od prvog momenta bude trajno. Ukoliko bi se ovo rešenje usvojilo, iz obračuna bi se najverovatnije izuzela poslednja godina staža osiguranika.

Da se više ne bi dešavalo da penzioneri padaju u dugove zbog neusklađenosti privremenog i konačnog rešenja, jer je iznos penzije na prvom nekada mnogo veći od iznosa na drugom, pa oni moraju da vrate razliku, postoji i opcija vremenskog ograničenja privremene penzije. 

Izvor: Večernje novosti, 27.4.2015.