Zastava Bosne i Hercegovine
Email Print

IZMENE KRIVIČNOG ZAKONIKA


Prevara i zloupotreba u privrednom poslovanju, poreska utaja, prevara u osiguranju - samo su neka od novih ili izmenjenih krivičnih dela koja donose promene Krivičnog zakonika. On će se naći na javnoj raspravi neposredno pred prvomajske praznike, a očekuje se da tokom leta bude usvojen i u Skupštini.

Posebna zanimljivost KZ vezana je za poreske utaje. Ubuduće, kod utaje poreza neće se računati samo ono što je prikriveno od zvaničnih prihoda, već i ono što je zarađeno nelegalno. Na primer, ako neko ima pet građevinskih mašina koje rentira, i od kojih je uredno prijavio samo tri, goniće se ukoliko je prikrio porez na svih pet, a ne samo na te tri legalne.

Sve ove inkriminacije dobrim delom zameniće zloupotrebu ovlašćenja u privredi, koja je uvedena pre tri godine, kada je promenjena zloupotreba službenog položaja, i podeljena na dva dela. Zloupotreba službenog položaja ostala je za državne službenike i funkcionere, dok je zloupotreba ovlašćenja u privredi bila njen pandan za krivična dela počinjena u firmama. 

Izvor: Večernje novosti, 27.4.2015.