Zastava Bosne i Hercegovine
Email Print

UKIDANJE SOLIDARNOG POREZA I REBALANS BUDŽETA MEĐU PRVIM ZAKONIMA O KOJIMA ĆE SE U MAJU I JUNU GLASATI U SKUPŠTINI REPUBLIKE SRBIJE


Ministar finansija u Vladi Republike Srbije Lazar Krstić izjavio je da će ukidanje solidarnog poreza, rebalans budžeta i ratifikacija sporazuma o kreditu Ujedinjenih Arapskih Emirata (UAE) biti među prvim zakonima i dokumentima o kojima će se u maju i junu glasati u Skupštini Srbije.

Krstić je u Jutarnjem programu RTV Pink rekao da se od 1. jula ukida solidarni porez, i dodao da će od tada biti paralelno uvođeno smanjenje plata u javnom sektoru za deset odsto.

On je objasnio da će se ići na smanjenje osnovica, dok će minimalna zarada ostati zaštićena.

Prema njegovim rečima, oporezivanjem zarada očekuje se ušteda u iznosu od 20 milijardi dinara, pri čemu će ta mera dati svoj pravi efekat onda kada se precizno definišu pravični platni razredi, čije se uvođenje planira do kraja godine.

Krstić je naveo da će se narednih dana Skupština Srbije izjasniti o sporazumu o kreditu vrednom milijardu dolara koji je uzet od UAE u martu.

On je naveo da do rebalansa budžeta dolazi u cilju efikasnije primene planiranih ekonomskih mera, i napomenuo da čitava sistemska regulativa koja se donosi mora da se odslika i u ciframa, i da se ozakoni i sa te finansijske strane.

Ministar je istakao da će manjak u budžetu biti nadomešćen na taj način da se to ne prelomi direktno na građanima, odnosno da će se država boriti sa sivom ekonomijom i raditi na uvođenju reda u javna preduzeća.

Ako uspemo da ostvarimo naše ciljeve u narednih šest meseci, verujem da će naši troškovi, odnosno deficit, naredne godine biti onakav kakav priželjkujemo, zaključio je Krstić.

Izvor: Press služba Vlade Republike Srbije, 28.4.2014.