Zastava Bosne i Hercegovine
Email Print

USTAV REPUBLIKE SRBIJE: U članu 51. stav 2. jemči pravo na pristup podacima koji su u posedu vlasti, koje može biti ograničeno samo izuzetno i ako je to neophodno u demokratskom društvu radi zaštite od ozbiljne povrede pretežnijeg interesa zasnovanog na Ustavu i zakonu


-          Poverenik za informacije od javnog značja Rodoljub Šabić ocenio je da su tajni dogovori sa stranim partnerima u suprotnosti sa srpski Ustavom i zakonima.

Šabić je u izjavi za javnost ocenio da je dobro što je Ministarstvo prirodnih resursa, rudarstva i prostornog planiranja, "makar i poslednjeg dana postojanja", po nalogu Poverenika objavilo Studiju o izvodljivosti kanala Morava.

"Poverenik, međutim, smatra da bi bilo mnogo bolje da se u ovakvim i sličnim situacijama prava javnosti ostvaruju na proaktivnoj osnovi, bez potrebe da Poverenik interveniše, nalaže i izriče kazne", kao što je bio slučaj sa Ministarstvom prirodnih resursa, navodi se u izjavi.

Šabić je naveo da Ustav Srbije u članu 51. stav 2. jemči pravo na pristup podacima koji su u posedu vlasti, koje može biti ograničeno samo izuzetno i "ako je to neophodno u demokratskom društvu radi zaštite od ozbiljne povrede pretežnijeg interesa zasnovanog na Ustavu i zakonu".

"Odredbe ugovora sa subjektima iz inostranstva kojima se predviđa da su doslovno sve informacije o pravnim poslovima na koje se odnose poverljive i da naša javnost nijednu informaciju ne može dobiti bez dozvole stranog partnera, očigledno su suprotne odredbama ustava i zakona", naveo je Šabić.

Prema njegovim rečima, takvim ugovornim odredbama dezavuišu se odredbe domaćeg javno-pravnog poretka, odnosno njihova primena stavlja u zavisnost od volje stranih partnera, što nije prihvatljivo.

"Nigde u svetu se komercijalnim ugovorima ne može zadirati u javno-pravni poredak. S tim u vezi podsećam da i naš Ustav predviđa da čak i ratifikovani međudržavni ugovori moraju biti u skladu sa njegovim odredbama", naveo je Šabić.

Izvor: