Zastava Bosne i Hercegovine

PRAVILNIK O DOPUNAMA PRAVILNIKA O DEKLARISANJU, OZNAČAVANJU I REKLAMIRANJU HRANE: Od 1. aprila 2022. godine za domaće meso obavezna oznaka "Proizvedeno u Srbiji"


"Proizvedeno u Srbiji" je oznaka kojom će za koji dan meso i proizvodi od mesa domaćeg porekla biti obeleženi u prodavnicama. Kod mesa je veoma značajna svežina i zato je veoma bitna informacija da meso nije transportovano mnogo kilometara, naveo je Branislav Raketić iz Ministarstva poljoprivrede.

U javnosti se često govori o tome da li je meso koje kupujemo proizvedeno u Srbiji ili je na naše tržište stiglo iz inostranstva. Od početka aprila ove dileme više ne bi trebalo da bude, jer će u prodavnicama domaće meso imati posebnu oznaku.

Branislav Raketić iz Ministarstva poljoprivrede rekao je da je Pravilnik o dopunama Pravilnika o deklarisanju, označavanju i reklamiranju hrane ("Sl. glasnik RS", br. 30/2022), donet početkom marta gde se dodatno označava poreklo mesa koje dolazi iz Srbije i da se posebno označavaju proizvodi od mesa koji sadrže više od 50 odsto mesa.

- Želja nam je da pomognemo našu domaću industriju. Ova vrsta informacije je veoma značajna za potrošača. Istraživanja pokazuju da je najbitnija cena, a odmah zatim i poreklo proizvodnje - naveo je Raketić.

Prema njegovim rečima, u obavezi će biti da se oznaka "Proizvedeno u Srbiji" koristi u maloprodajnim objektima.

- Nismo zbog vremena doneli menjanje ambalaže, nego oznake treba da budu na jasno vidljivim mestima. Siguran sam da će maloprodajni lanci hteti da ta oznaka bude što vidljivija - poručio je Raketić.

Dodao je da je kod mesa veoma značajna svežina i da je zato "veoma bitna informacija da meso nije prošlo puno kilometara".

- Kod nas je zabranjena genetski modifikovani organizmi - istakao je i napomenuo da misli da će oznakom "Proizvedeno u Srbiji" doprineti da se roba više prodaje.

Naveo je da naša mesna industrija zaslužuje da se od nje napravi brend.

Najavio je da će biti velike promene u deklarisanju hrane, biće obuhvaćeno mleko u narednom periodu.

Oznaka "Proizvedeno u Srbiji" od početka aprila biće istaknuta na vidnom mestu odmah pored izloženog mesa ili proizvoda od mesa ili uz cenu i mora da bude najmanje iste veličine kao format cene.

Kompanija Paragraf Lex ne preuzima odgovornost za tačnost i istinitost informacija prenetih iz spoljnih sadržaja odnosno drugih izvora, kao i za štetu koja eventualno iz toga, proistekne. Sve informacije objavljene u sekciji "Vesti" su namenjene u svrhu opšteg informisanja.

Izvor: Vebsajt eKapija, 26.03.2022.
Naslov: Redakcija