Zastava Bosne i Hercegovine

U PRIPREMI NACRT ZAKONA O BEZBEDNOSTI I ZDRAVLJU NA RADU: Predviđeno propisivanje većih novčanih kazni za nepoštovanje sprovođenja mera u cilju obezbeđivanja bezbednosti i zdravlja na radu zaposlenih


Bolja zakonska rešenja stvoriće uslove za bezbedniju i zdraviju radnu sredinu, koja omogućava zaposlenima da produktivno rade, što će uticati na ekonomski rast, zapošljavanje i bolje funkcionisanje tržišta rada, izjavila je ministarka za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja Darija Kisić Tepavčević.

Kisić Tepavčević je, na prvom sastanku Radne grupe za pripremu Nacrta zakona o bezbednosti i zdravlju na radu, navela da je donošenje tog zakona deo reformskih procesa i unapređenja sistema bezbednosti i zdravlja na radu, sa ciljem sprečavanja povreda na radu i bolesti u vezi sa radom.

Da bi se ostvario cilj ovog zakona, kako je istakla, potrebno je stalno povećavati nivo bezbednosti i zdravlja na radu, a posebno neposrednih učesnika u procesu rada.

Ona je istakla i da promovisanje kulture prevencije i dobre prakse u oblasti bezbednosti i zdravlja na radu na svim nivoima organizovanja poslodavaca, zaposlenih i države treba da bude dobro planirano i sprovedeno u smislu promocije procene profesionalnih rizika, što se postiže vaspitanjem, obrazovanjem, osposobljavanjem i drugim vrstama edukacija.

Prema njenim rečima, donošenjem pomenutog zakona izvršiće se potpuno usklađivanje sa zakonodavstvom Evropske unije i ispuniti obaveza utvrđena Nacionalnim programom za usvajanje pravnih tekovina Evropske unije.

Vršilac dužnosti direktora Uprave za bezbednost i zdravlje na radu Dunja Radojičić navela je da će se pozivni efekti ovog zakona ogledati u povećanju nivoa zaštite, bezbednosti i zdravlja na radu.

Vršilac dužnosti direktora Inspektorata za rad Milan Cvetkov rekao je da će se ovim Nacrtom zakona uvesti propisivanje većih novčanih kazni za nepoštovanje sprovođenja mera u cilju obezbeđivanja bezbednosti i zdravlja na radu zaposlenih.

U izradi zakona o bezbednosti i zdravlju na radu kroz rad Radne grupe učestvuju reprezentativni socijalni partneri, navodi se u saopštenju Ministarstva za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja.

Izvor: Vebsajt Vlade, 24.03.2021.
Naslov: Redakcija