Zastava Bosne i Hercegovine

ZAKON O VRAĆANJU ODUZETE IMOVINE I OBEŠTEĆENJU: Isplata obeštećenja za oduzetu imovinu od sledeće godine


Agencija za restituciju intenzivno donosi rešenja o obeštećenju vlasnika oduzete imovine, nedeljno oko 100. Ako se nastavi tim tempom pravosnažna rešenja doneta do juna biće isplaćena sledeće godine, najavio je direktor Agencije Strahinja Sekulić. On je precizirao da je dosad potpisano 200 rešenje, a da bi do kraja juna moglo biti potpisano i 1.500 rešenja o obeštećenju.

Odlukom Vlade Srbije, koeficijent za utvrđivanje iznosa obeštećenja iznosi 0,15 što znači da će vlasnici imovine koja im nije mogla biti vraćena u naturi dobiti 0,15 odsto tržišne vrednosti imovine, na osnovu procena Poreske uprave Srbije, rekao je on.

Procene su da će obeštećenje trajati tri, četiri godine posle donošenja pravosnažnih rešenja.

"Pretpostavljamo da će biti veliki broj žalbi i tužbi i treba sačekati reagovanja nadležnih organa, moramo da sačekamo i eventualno predloge za ponavljanje postupka", rekao je on.

Na pitanje kakva će biti dinamika isplate ljudima koji traže da im se vrati ogromna imovina koja je procenjena na nekoliko miliona evra, on kaže da će najveći broj njih dobiti obeštećenje na 12 godina plus kamata od dva odsto.

Maksimalno obeštećenje po podnosiocu zahteva ne može preći 500.000 evra, dok ukupno isplaćeno obeštećenje ne može biti veće od dve milijarde evre, istakao je on.

 Kako je rekao, obeštećenje je trenutno centralni deo posla Agencije, budući da je najveći deo imovine u naturalnom obliku vraćen, dok je kod poljoprivrednog zemljišta vraćeno 80 odsto.

Prema rečima Sekulića, u Beogradu je u naturalnom obliku vraćena gotovo sva imovina, i kako je rekao "ima još 10 predmeta, pri kraju su". U naturi je ostalo da se vrati poljoprivredno zemljište u Vojvodini, ali ovim tempom vraćanja taj proces će biti gotov za dve godine.

On je ukazao da se bivši vlasnici nisu žalili na koeficijent, ali ima ljudi koji su nezadovoljni visinom maksimalnog iznosa.

Nigde nije došlo do potpune kompenzacije oduzete imovine. Srbija kao država se fer ponašala u ovom postupku, ocenio je on.

Sekulić je najavio izradu uporedne analize o restituciji u Srbiji i u Evropi što će, kako je rekao "pokazati koliko je država Srbija bila fer prema građanima kojima je oduzeta imovina".

Izvor: Vebsajt Nova ekonomija, 23.03.2021.
Naslov: Redakcija