Zastava Bosne i Hercegovine

ZAKON O SLOBODNOM PRISTUPU INFORMACIJAMA OD JAVNOG ZNAČAJA: U toku su izmene Zakona, pošto se pokazalo da poslednjih godina građani i naročito pojedine advokatske kancelarije masovno tuže škole, vrtiće, veterinare i ostale koji ne znaju da se nalaze u katalogu organa javne vlasti i da su obavezni da odgovore na njihova pitanja. Samo u 2019. godini pokrenuto je oko 5.000 takvih tužbi, a tužioci su zaradili milione na sudskim troškovima


Nenad Cvjetićanin, advokat iz Beograda, koji je kao fizičko lice preko svog pravnog zastupnika, odnosno kolege iz iste kancelarije, pokrenuo prekršajne postupke protiv više od 60 veterinarskih stanica u Srbiji, a po Zakonu o slobodnom pristupu informacijama od javnog značaja ("Sl. glasnik RS", br. 120/2004, 54/2007, 104/2009 i 36/2010), povukao je tužbe. Ovo je potvrdio Radoš Railić, dr veterinarske medicine iz Gornjeg Milanovca.

Na desetine vlasnika veterinarskih stanica dobilo je pozive da se jave prekršajnim sudovima pošto nisu u zakonskom roku odgovorili na neobično pitanje koje im je stiglo tokom decembra i januara poštom iz Beograda, od Cvjetićanina.

Njega je zanimalo da li imaju potpisan ugovor sa snabdevačem električne energije. U dopisu je tražio i da mu, ukoliko imaju ugovor, dostave poštom kopiju, zajedno sa odgovorom na pitanje da li imaju dug za struju po završnom računu za 2017/2018. godinu, koliki je i dokaze za to.

Budući da većina od 211 veterinara nije znala da se nalaze u katalogu organa vlasti koje obuhvata Zakon o slobodnom pristupu informacijama od javnog značaja, na ove dopise nisu odgovorili. Nakon toga usledio je poziv za sud.

Veterinari su se obratili Veterinarskoj komori, a ova Povereniku za informacije od javnog značaja. Pošto je javnost alarmirana, Veterinarskoj komori se obratio i sam Nenad Cvjetićanin.

- On je tražio od Komore još jednom da mu veterinari odgovore na postavljena pitanja i obećao da će povući tužbe. Većina je tako i uradila, pa je odustao od sudskog gonjenja. Ja nisam hteo, već sam preko advokata podneo dva podneska sudu, kojima sam osporio prekršajni zahtev. Na kraju je on morao meni da plati 25.500 dinara - kaže Radoš Railić.

On zaključuje da bi pod hitno trebalo menjati odredbe ovog Zakona, jer aktuelni propis omogućava zloupotrebe.

Kako je potvrdio Poverenik Milan Marinović, u toku su izmene zakona, pošto se pokazalo da poslednjih godina građani i naročito pojedine advokatske kancelarije masovno tuže škole, vrtiće, veterinare i ostale koji ne znaju da se nalaze u katalogu organa javne vlasti i da su obavezni da odgovore na njihova najrazličitija, često besmislena pitanja. Samo u 2019. pokrenuto je oko 5.000 takvih tužbi, a tužioci su zaradili milione na sudskim troškovima.

Kazna za nepoštovanje ovog zakona je između 5.000 i 50.000 dinara, i ona ide državi, plus troškovi postupka, između 80.000 i 100.000, koji idu tražiocu informacije.

Kako je u februaru potvrdio Nenad Cvjetićanin, koji je sa još jednom ženskom osobom istog prezimena i iz iste kancelarije tražio informacije o struji od veterinara, ovi podaci bili su mu potrebni zbog analize tržišta električne energije. Izjavio je da je i za građane važno da znaju da li veterinari redovno plaćaju struju.

Izvor: Vebsajt Novosti, V. Crnjanski Spasojević- V. Ilić, 24.03.2021.
Naslov: Redakcija