Zastava Bosne i Hercegovine | Zastava Crne Gore
Email Print

VLADA RS: Utvrđen Predlog zakona o izmenama i dopunama Zakona o planiranju i izgradnji


Vlada Republike Srbije usvojila je Predlog zakona o izmenama i dopunama Zakona o planiranju i izgradnji, čime će se stvoriti uslovi za bržu i efikasniju realizaciju infrastrukturnih projekata koji su od značaja za Srbiju, pre svega u fazi pripreme za izgradnju novih auto-puteva i modernizaciju pruga.

Predložene izmene zakona omogućiće da se rešavanje imovinsko-pravnih odnosa i otklanjanje problema na koje se naiđe u procesu eksproprijacije, koji je dugotrajan za linijske infrastrukturne objekte (puteve, pruge), odvija uporedo sa izvođenjem radova.

Na taj način će se omogućiti brže izdavanje građevinske dozvole, ne narušavajući prava vlasnika nepokretnosti koja su predmet eksproprijacije.

Usvajanje izmena zakona značajno je zbog ubrzavanja realizacije projekata iz novog investicionog ciklusa, čija je ukupna vrednost veća od pet milijardi evra.

Novi investicioni ciklus, između ostalog, obuhvata projekte u drumskom i železničkom saobraćaju kao što su: izgradnja auto-puta Preljina-Požega, Moravskog koridora (auto-put Pojate-Preljina), auto-puta Beograd-Sarajevo, auto-puta i brze saobraćajnice Ruma-Šabac-Loznica, kao i izgradnja brze pruge Beograd-Budimpešta i rekonstrukcija pruge Niš-Dimitrovgrad.

Članovi Vlade dali su saglasnost Veslačkom savezu Srbije da se kandiduje za organizovanje Juniorskog evropskog prvenstva u veslanju, koje bi trebalo da bude održano 2020. godine u Beogradu.

Vlada je takođe dala saglasnost tom sportskom savezu za kandidaturu za organizovanje Svetskog prvenstva u veslanju, čije je održavanje planirano 2023. godine u Beogradu.

Data je saglasnost Savezu Srbije za bodi bilding, fitnes, bodi fitnes i aerobik iz Beograda da se kandiduje za organizovanje Evropskog prvenstva u fitnesu za mlađe kategorije, koje bi trebalo da bude održano ove godine u Čačku.

Izvor: Vebsajt Vlade, 28.03.2019.
Naslov: Redakcija