Zastava Bosne i Hercegovine | Zastava Crne Gore
Email Print

NALED: 20 odsto preduzeća u Srbiji posluje u sivoj zoni


Oko 20 odsto preduzeća u Srbiji posluje u sivoj zoni, a najveći broj ovakvih firmi je iz oblasti građevinarstva, trgovine, ugostiteljstva i advokatskih usluga, pokazuje istraživanje Nacionalne alijanse za lokalni ekonomski razvoj (NALED).

Kao glavni uzrok sive ekonomije navode se visoki porezi i doprinosi na zarade (79 odsto), što ujedno predstavlja i obaveze i troškove koji se najčešće izbegavaju. Do povišenog poslovanja u sivoj ekonomiji dolazi i usled nedostatka finansijskih sredstava i povoljnih kredita (40 odsto), navodi se u rezultatima istraživanja..

Igor Lončarević, potpredsednik Saveza za fer konkurenciju, istakao je da je veliki napredak postignut uvođenjem elektronske prijave sezonskih radnika, kao važnog koraka u suzbijanju rada na crno.

"Prema podacima poreske uprave, za 2,5 meseca rada portala sezonskiradnici.gov.rs, prijavljeno je 4.500 radnika, dok je u 2017. godini ugovor sklopljen sa 3.500 radnika", rekao je Lončarević.

Uvođenje e-uprave i e-poslovanja navodi se kao oblast u kojoj je postignut najveći napredak u prethodnoj godini.

Od 252 preduzeća, oko 73 odsto tvrdi da svojim zaposlenima uplaćuju pune doprinose, dok svega 27 odsto navodi da se njihovim zaposlenima doprinosi uplaćuju delimično (19 odsto), ili se ne uplaćuju uopšte (osam odsto).

Kako se navodi u istraživanju, čak 89 odsto privrednika tvrdi da njihovi zaposleni imaju stalne ugovore o radu, a samo jedan procenat privrednika spremno je da prizna da ima radnike koji su trenutno bez ugovora.

Kada su u pitanju uslovi poslovanja u Srbiji, malo manje od polovine (45 odsto) smatra da su uslovi dobri, dok više od polovine (54 odsto) ističe da su trenutni uslovi poslovanja loši.

Tek svaki treći privrednik ističe da bi prijavio firmu koja posluje u sivoj zoni, jer smatraju da je otkrivanje neregistrovanih firmi posao države.

David Lahl, vođa projekta Reforma javih finansija, istakao je da je smanjenje sive ekonomije izuzetno važno za razvoj Srbije.

"Smanjenje obima sive ekonomije je od ključnog značaja kako bi se dugoročno povećali prihodi Srbije, koji će se dalje investirati u njen razvoj", istakao je Lahl.

Očekuje se da će Vlada Republike Srbije do kraja marta usvojiti novi Nacionalni program i Akcioni plan za suzbijanje sive ekonomije.

Istraživanje je sproveo Ipsos Strategic Marketing u periodu od 18. decembra 2018. godine, do 24. januara 2019. godine.

Izvor: Vebsajt Danas, Maja Repić, 25.03.2019.
Naslov: Redakcija