Zastava Bosne i Hercegovine | Zastava Crne Gore
Email Print

PREDLOG ZAKONA O PROSVETNOJ INSPEKCIJI: Propisani poslovi prosvetnog inspektora, ovlašćenja i poveravanje poslova inspekcijskog nadzora opštinama, gradovima, odnosno pokrajini i donošenje rešenja ministra kojim se utvrđuje broj prosvetnih inspektora u opštinama i gradovima


Predlog zakona o prosvetnoj inspekciji na poseban način, objedinjuje u jedan zakon sve odredbe koje se odnose na inspekcijski nadzor, po nivoima obrazovanja, iz posebnih zakona u oblasti obrazovanja i vaspitanja, izjavio je ministar prosvete nauke i tehnološkog razvoja, Mladen Šarčević, obrazlažući Predlog zakona u Narodnoj skupštini Republike Srbije.

On je naveo da je ovaj zakonski predlog propisao poslove prosvetnog inspektora, ovlašćenja i poveravanje poslova inspekcijskog nadzora opštinama, gradovima, odnosno pokrajini i donošenje rešenja ministra kojim se utvrđuje broj prosvetnih inspektora u opštinama i gradovima.

Predlog zakona je propisao i uslove za zapošljavanje prosvetnih inspektora koji rade poslove inspekcijskog nadzora u prosveti.

Ministar prosvete je rekao i da će posle gotovo čitave decenije, biti donet i Zakon kojim se institucionalno uređuje sistem kvalifikacija koje se stiču kroz formalno i neformalno obrazovanje, odnosno učenjem i obučavanjem.

Kako je naveo Šarčević, Predlogom zakona o Nacionalnom okviru kvalifikacija Republike Srbije se omogućava lakša mobilnost radne snage i primena koncepta celoživotnog učenja i definiše institucionalni okvir za učešće privrede i sveta obrazovanja u kreiranju kvalifikacija.

"Republika Srbija dobija Nacionalni okvir kvalifikacija, koji je u potpunosti usklađen sa Evropskim okvirom kvalifikacija", naveo je ministar.

Izvor: Vebsajt RTV, 27.03.2018.
Naslov: Redakcija