Zastava Bosne i Hercegovine | Zastava Crne Gore
Email Print

PREDLOG ZAKONA O UDŽBENICIMA: Pri Zavodu za udžbenike predviđeno formiranje Centra za niskotiražne udžbenike (na jezicima nacionalnih manjina, prilagođeni deci sa posebnim potrebama, za srednje stručne škole i sl.) koji bi imao obavezu da iz fonda koji izdavači uplaćuju dva odsto i dodatnim sredstvima Vlade Republike Srbije obezbedi dostupnost tih udžbenika na tržištu


Predlog zakona o udžbenicima predviđa uvođenje digitalnih udžbenika. Prema Predlogu zakona, udžbenik je osnovno didaktički oblikovano nastavno sredstvo, u bilo kojem obliku ili mediju, koje se koristi u obrazovno-vaspitnom radu u školi za sticanje znanja, veština, formiranje stavova, podsticanje kritičkog razmišljanja, unapređenja funkcionalnog znanja i razvoj intelektualnih i emocionalnih karakteristika učenika i polaznika, naveo je ministar prosvete nauke i tehnološkog razvoja, Mladen Šarčević, u Narodnoj skupštini Republike Srbije.

Sadržaji udžbenika će, dodao je, biti utvrđeni planom i programom nastave i učenja, koji će biti odobreni u skladu sa tim zakonom.

"Ovakvo definisanje udžbenika omogućava digitalizaciju nastavnih sadržaja, odnosno kreiranje i izdavanje digitalnih udžbenika", ukazao je ministar i dodao da je u toku donošenje standarda za digitalne udžbenike i da su donete i izmene Plana udžbenika.

Prema njegovim rečima, ova rešenja značila bi jeftinije, pravednije, dostupnije i funkcionalnije obrazovanje za sve učenike što bi dovelo do unapređivanja učeničkih kompetencija.

Šarčević je objasnio da su Predlogom zakona pojednostavljena rešenja i precizirani rokovi za podnošenje i odobravanje udžbenika, kao i mogućnost nabavljanja preko škole, odnosno đačke zadruge što bi ukinulo "sivo tržište", razne posrednike i samim tim uticalo na formiranje povoljnije cene.

"Ukida se postojeći procenat koji je doveo do ukrupnjavanja tržišta, ali i uskratio pravo da se nastavnik opredeli za udžbenik nekih izdavača, koji nije prešao potreban procenat od pet odsto. Ostala je obaveznost korišćenja odabranih udžbenika za ciklus od četiri godine, ali je u izuzetnim slučajevima na predlog škole, uz pribavljeno mišljenje Ministarstva, ostavljena mogućnost da u opravdanim slučajevima dođe do promene izabranih udžbenika", naveo je ministar.

On je objasnio i da je pri Zavodu za udžbenike predviđeno formiranje Centra za niskotiražne udžbenike (na jezicima nacionalnih manjina, prilagođeni deci sa posebnim potrebama, za srednje stručne škole i sl.) koji bi imao obavezu da iz fonda koji izdavači uplaćuju dva odsto i dodatnim sredstvima Vlade Republike Srbije obezbedi dostupnost tih udžbenika na tržištu.

Šarčević je naveo i da se Predlogom zakona ukidaju liste ocenjivača udžbenika i da je precizirano ko može biti pregledač kako bi se izbegao sukob interesa i sam proces bio što transparentniji.

Izvor: Vebsajt RTV, 27.03.2018.
Izvod iz vesti, Naslov: Redakcija