Zastava Bosne i Hercegovine

NACRT ZAKONA O IZMENAMA I DOPUNAMA ZAKONA O SLOBODNOM PRISTUPU INFORMACIJAMA OD JAVNOG ZNAČAJA: Cilj Zakona je proširivanje lica na koje se on primenjuje, a i proporcionalno smanjenje velikog broja zahteva za pristup informacijama od javnog značaja


Državni sekretar u Ministarstvu državne uprave i lokalne samouprave Ivan Bošnjak izrazio je očekivanje da će, nakon javne rasprave, Nacrt zakona o izmenama i dopunama Zakona o slobodnom pristupu informacijama od javnog značaja biti dodatno unapređen i postati nešto što će i državni organi i građani, ali i međunarodna zajednica, u potpunosti podržati.

On je, na okruglom stolu koji je Ministarstvo organizovalo u okviru javne rasprave o Nacrtu ovog propisa, podsetio da se Srbija obavezala i poglavljem 23 u pregovorima sa EU na izmene i dopune ovog propisa, te da je u ranijem periodu taj zakon bio proglašen za jedano od najboljih zakonskih rešenja u svetu.

"Pred nama je težak zadatak - da nešto što je najbolje dodatno unapredimo", dodao je Bošnjak.

On je naveo da se tokom godina primene zakona i rada Poverenika pokazalo kao potrebno da se unapredi i odgovornost i obuhvat onih koji su u obavezi da postupaju po zahtevima za informacije.

"Zato jedan od najbitnijih ciljeva koji su već istaknuti, proširivanje lica na koje se zakon primenjuje, a i proporcionalno smanjenje velikog broja zahteva za pristup informacijama od javnog značaja", rekao je Bošnjak.

Dodao je i da je zahtev za principom transparentnosti u fokusu, te da je pažnja posvećena i uvođenju i unapređenju onih instituta koji su nužni sa stanovišta razvoja ljudskih prava, implementacije međunarodnih standarda i prakse većine zemalja EU u ovoj oblasti.

Ukazao je da je posebna pažnja posvećena i ostvarivanju prava javnosti da zna, te da će zakonom biti unapređena i tajnost podataka, odnosno zaštita podataka o ličnosti, opšti upravni postupak i mnogi drugi elementi.

Bošnjak je rekao da javna rasprava o ovom Nacrtu zakona traje do 19. aprila 2018. godine i pozvao sve zainteresovane institucije, organizacije, nevladin sektor, stručnu javnost i građane da uzmu učešće u raspravi kako bismo došli do što boljih zakonskih rešenja.

Izvor: Vebsajt Ministarstva državne uprave, 27.03.2018.
Naslov: Redakcija