Zastava Bosne i Hercegovine | Zastava Crne Gore
Email Print

U PRIPREMI NOVI ZAKON O ZAŠTITI TAJNIH PODATAKA


Ministar pravde Nela Kuburović veruje da će nadležni organi utvrditi da li je bilo zloupotreba prilikom prikupljanja podataka građana, a povodom slučaja ličnih podataka više od 400.000 građana Srbije koji su se, prema pisanju medija, našli na jednom javnom serveru....

"Verujem da će nadležni organi, ukoliko smatraju da postoji bilo kakva zloupotreba sa ličnim podacima građana, postupiti u skladu sa svojim ovlašćenjima", precizirala je Kuburović i najavila donošenje novog Zakona o zaštiti tajnih podataka.

Ministarka je ukazala da, sa druge strane, svaki građanin koji daje podatke mora da bude svestan i odgovoran u koje svrhe daje i da li pristaje da daje svoje lične podatke ili ne.

Televizija N1 prenela je nedavno, da su se na jednom javnom serveru našli podaci više od 400. 000 građana iz cele Srbije, precizno upisani u tabele u kojima je naveden JMBG, broj lične karte, adresa, kućni i mobilni telefon tih ljudi.

Uz podatke na pojedinim mestima stoje i napomene koje ukazuju na to da su podaci korišćeni u stranačke svrhe.

Ministarstvo pravde, kaže Kuburović, ne može da učestvuje u konkretnom postupku i utvrđuje da li je bilo povreda ili ne.

"Mi smo nadležni da donosimo Zakon o zaštiti tajnih podataka, a u toku je izrada novog Zakona koji bi trebalo da stupi na snagu od 2018. godine", napomenula je Kuburović.

Ona je napomenula da je jedan od razloga što još nije donet novi zakon - usvajanje nove direktive Evropske unije koja takođe počinje da se primenjuje od 2018. godine.

"Zbog toga smo nastojali da naše zakonske odredbe uskladimo sa EU", rekla je ministar pravde i izrazila nadu da će Nacrt zakona uskoro biti na javnoj raspravi.

Izvor: Vebsajt RTV, 27.03.2017.
Naslov: Redakcija