Zastava Bosne i Hercegovine | Zastava Crne Gore
Email Print

ZAKON O UPRAVLJANJU OTPADOM: Proizvođači i vlasnici otpada u Srbiji imaju rok do 31. marta 2017. godine da podnesu izveštaj za prethodnu godinu


Svi proizvođači i vlasnici otpada u Srbiji imaju rok do 31. marta 2017. godine da podnesu izveštaj za prethodnu godinu.

Zakon o upravljanju otpadom ("Sl. glasnik RS", br. 36/2009, 88/2010 i 14/2016 - dalje: Zakon) obavezuje sve proizvođače otpada i vlasnike otpada da vode dnevnu evidenciju o otpadu, kao i da podnose godišnje izveštaje o otpadu.

"Samo forma vođenja ovih evidencija se reguliše Pravilnikom o obrascu dnevne evidencije i godišnjeg izveštaja o otpadu sa uputstvom za njegovo popunjavanje ("Sl. glasnik RS", br. 95/2010 i 88/2015) na osnovu ovog Zakona, ali postoje problemi oko načina odnosno forme godišnjeg izveštavanja o otpadu", rekao je sekretar Udruženja za hemijsku, gumarsku industriju i industriju nemetala u Privrednoj komori Srbije, Dragan Stevanović.

On je naveo da se godišnji izveštaj ne može podneti u slobodnoj formi već se mora popunjavati onlajn na sajtu Agencije za zaštitu životne sredinu, što mnogim privrednicima predstavlja veliki problem.

On je dodao da je to izveštavanje od velikog značaja za donosioce odluka o zbrinjavanju otpada. "Svaka država mora da zbrinjava svoj otpad, ali mora da zna kakvim otpadom raspolaže, koje vrste otpada ima, količine, na kojim lokacijama."

Podaci Agencije za zaštitu životne sredine pokazuju da je kroz izveštavanje uvećana naplata ekološke takse, čime je omogućeno državi da ima Zeleni fond i da taj novac kasnije reinvestira u projekte u oblasti zaštite životne sredine.

Izvor: Vebsajt RTV, 24.03.2017.
Izvod iz vesti, Naslov: Redakcija