Zastava Bosne i Hercegovine

ZAKON O PREVOZU PUTNIKA U DRUMSKOM SAOBRAĆAJU: Od početka primene Zakona, 13. februara 2017. godine, iz saobraćaja je isključeno 95 kombija. Nepravilnosti koje su najčešće utvrđene su naplaćivanje usluge prevoza bez izdavanja prevoznih isprava putnicima i nelegalno obavljanje javnog prevoza. U zavisnosti od težine prekršaja vozila vlasnicima oduzeta na 10, 30 ili 90 dana


Od početka primene Zakona o prevozu putnika u drumskom saobraćaju ("Sl. glasnik RS", br. 68/2015), 13. februara 2017. godine, iz saobraćaja je isključeno 95 kombija.

U Ministarstvu građevine, saobraćaja i infrastrukture kažu da su u zavisnosti od težine prekršaja vozila vlasnicima oduzeta na 10, 30 ili 90 dana.

Inspektori su obavili 310 kontrola, uglavnom na graničnim prelazima, ali i na saobraćajnicama širom Srbije, što znači da su sa drumova "uklonili" skoro svako treće kombi vozilo koje su zaustavili.

Nepravilnosti koje su najčešće utvrđene su naplaćivanje usluge prevoza bez izdavanja prevoznih isprava putnicima i nelegalno obavljanje javnog prevoza.

U Ministarstvu napominju da je kombi prevoz putnika, odnosno prevoz putnika putničkim vozilima sa manje od 10 sedišta, zabranjen. Ističu da je određeni broj privrednih društava svoje poslovanje uskladio sa Zakonom o turizmu ("Sl. glasnik RS", br. 36/2009, 88/2010, 99/2011 - dr. zakon, 93/2012 i 84/2015), koji im omogućava da iznajmljuju putnička vozila sa ili bez vozača, odnosno da posluju kao rentakar ili limo servis.

Prevoznici tvrde da situacija nije tako idilična i da im nije lako da se prilagode novim propisima.

"Nadležni se ne pridržavaju dogovora i zato smo tražili novi sastanak narednih dana. "Prebacili" su nas na Zakon o turizmu, a kontroliše nas i kažnjava saobraćajna inspekcija. Ulaze u vozila, maltretiraju ljude i ispituju ih", navode kombi prevoznici.

Podsetimo, bilo je najava da će kombi prevoz biti ukinut, zbog čega su se prevoznici pobunili, i najavili blokade granica i puteva ukoliko dođe do toga. Ipak, na kraju je Udruženje kombi prevoznika postiglo dogovor sa Ministarstvom saobraćaja da nastave sa radom po postojećim zakonskim propisima.

Procenjuje se da je u Srbiji registrovano od 500 do 700 kombi vozila sa najviše devet sedišta.

Izvor: Vebsajt 021, 28.03.2017.
Naslov: Redakcija