Zastava Bosne i Hercegovine
Email Print

ZAKON O OZAKONJENJU OBJEKATA: Građevinski stručnjaci smatraju da su kazne za investitore male, kao i da bi trebalo ispitati i licence svih nadzornih organa na gradilištima na kojima se nezakonito zidalo


Zakon o ozakonjenju objekata ("Sl. glasnik RS", br. 96/2015 - dalje: Zakon) stupio je na snagu 27. novembra 2015. godine. Zabrinjava to što nadležni kažu da će biti srušeni nelegalni objekti izgrađeni posle donošenja Zakona, ali ne i oni objekti čiji su investitori prekoračili građevinsku dozvolu. Građevinski stručnjaci smatraju da su kazne za investitore male, kao i da bi trebalo ispitati i licence svih nadzornih organa na gradilištima na kojima se nezakonito zidalo.

U Tužilaštvu potvrđuju da divlja gradnja i dalje cveta - za poslednjih 14 meseci stiglo im je oko 185 krivičnih prijava. Međutim, kako napominju, nelegalna gradnja spada u lakše krivično delo za koje je predviđena maksimalna kazna zatvora do tri godine, ali koja može da bude zamenjena novčanom kaznom.

"Sa okrivljenim investitorom koji u Tužilaštvu prizna krivično delo, zaključuje se sporazum, na osnovu kojeg sudija donese odluku da okrivljeni primenom instituta odlaganja krivičnog gonjena uplati novcani iznos od 200.000 pa i milion dinara u humanitarne svrhe", navodi zamenik javnog tužioca Leposava Vujanović Porubović.

Građevinski stručnjaci smatraju da su kazne za investitore male, kao i da bi trebalo ispitati i licence svih nadzornih organa na gradilištima na kojima se nezakonito zidalo.

Građevinski konsultant, Sima Stokić, istče da se sadašnjom regulativom divlja gradnja samo potpomaže.

"Novčane kazne nisu dovoljne, jer one tu ne mogu ništa da reše. Nikada ne možete da propišete toliku kaznu koliko investitor može da zaradi prodaji stanova u velikim gradovima", smatra Stokić.

Prema njegovim rečima, investitori registruju firme koje služe samo za izgradnju jedne stambene zgrade. Po završetku izgradnje prodaju sve stanove u objektu, kojeg su od legalnog tokom zidanja prekoračivši građevinsku dozvolu pretvorili u nelegalni, da bi potom ugasili firmu.

Svi nelegalno izgrađeni objekti moraju da se popišu do novembra 2016. godine. Potom sekretarijati za legalizaciju odlučuju koji će objekti biti ozakonjeni.

Izvor: Vebsajt RTS, Olivera Vukosavljević, 27.03.2016.
Izvod iz vesti, Naslov: Redakcija