Zastava Bosne i Hercegovine

ZAKON O JAVNOM INFORMISANJU I MEDIJIMA: Od 2025. godine izdavači medija će APR-u dostavljati još četiri dokumenta, a koja se odnose na rodnu ravnopravnost, zaštitu uređivačke politike, zapošljavanje osoba sa invaliditetom i obezbeđivanje sigurnog radnog okruženja


Od naredne godine izdavači medija biće u obavezi da Registru medija koji se vodi u Agenciji za privredne registre (APR) dostave još četiri nova dokumenta, a koja se odnose na rodnu ravnopravnost, zaštitu uređivačke politike, zapošljavanje osoba sa invaliditetom, kao i obezbeđivanje sigurnog radnog okruženja, predvideo je Zakon o javnom informisanju i medijima ("Sl. glasnik RS", br. 92/2023 - dalje: ZJIM).

Član 47 ZJIM propisuje šta se sve od podataka registruje u APR-u, a, za razliku od starog Zakona o javnom informisanju i medijima ("Sl. glasnik RS", br. 83/2014, 58/2015 i 12/2016 - autentično tumačenje), od 1. januara 2025. godine izdavači medija biće u obavezi da registratoru dostave:

  • dokument kojim su predviđene interne mere i procedure za postizanje rodne ravnopravnosti;
  • dokument kojim su predviđene mere i procedure za zaštitu uređivačke politike;
  • dokument kojim su predviđene mere i procedure za zapošljavanje osoba sa invaliditetom i
  • dokument kojim su predviđene mere i procedure za obezbeđivanje sigurnog radnog okruženja za novinare i medijske radnike.

Na pitanje UNS-a kako bi trebalo da ovi dokumenti izgledaju, kao i koja će biti procedura za registrovanje navedenih podataka i dokumenata, iz APR-a su odgovorili da još uvek ne mogu sa sigurnošću da kažu u kojoj formi će se ovi dokumenti dostavljati, ali da će Agencija uputstva objaviti blagovremeno, a sva dokumenta "početi da registruje i objavljuje od 1. januara 2025. godine”.

Za nedostavljanje ovih dokumenata Zakon nije predvideo kaznene odredbe.

Kompanija Paragraf Lex ne preuzima odgovornost za tačnost i istinitost informacija prenetih iz spoljnih sadržaja odnosno drugih izvora, kao i za štetu koja eventualno iz toga, proistekne. Sve informacije objavljene u sekciji "Vesti" su namenjene u svrhu opšteg informisanja.


Izvor: Vebsajt UNS, K. Kovač Nastasić, 26.02.2024.
Naslov: Redakcija