Zastava Bosne i Hercegovine
Email Print

ZAKON O ULAGANJIMA: Neophodna veća uključenost lokalnih samouprava u privlačenju stranih investicija


Vlada Republike Srbije je prema pravilima novog Zakona o ulaganjima ("Sl. glasnik RS", br. 89/2015)ove godine odobrila podsticajna sredstva za ukupno sedam investitora koji će otvoriti više od 6.000 radnih mesta. Nadležni su za 2016. godinu zacrtali priliv od dve milijarde evra, a u tom poduhvatu veliku pomoć očekuju i od lokalnih samouprava. Na sastanak u organizaciji Stalne konferencije gradova i opština stiglo je, međutim, svega desetak predsednika. Ostali su poslali "drugi ešalon".

Od gradova i opština u Srbiji Vlada očekuje da pomognu domaćim i stranim investitorima da pokrenu poslovanje, ali i da nastave da rade i reinvestiraju svoju dobit.

- Velika je trka u regionu oko priliva investicija - rekao je Željko Sertić, ministar privrede. - U svim zemljama je velika nezaposlenost, a nama vreme nije prijatelj. Mnogo smo vremena izgubili. Ekonomska borba je najvažnija. Ako ne bude novca na lokalnom nivou neće moći da investiraju ni u prosvetu, ni u zdravstvo.

Sa lokala odgovaraju da je rešenje u međusobnoj saradnji. U Svrljigu, na primer, godinama pokušavaju da "uposle" tri napuštene fabrike. Imaju kompletnu infrastrukturu, ali nerešene imovinsko-pravne poslove.

- I Katastar i druge republičke institucije moraju da budu više uključeni u taj proces - kaže Jelena Trifunović, predsednik opštine Svrljig. - Ljudi sa lokala bi mogli da budu više uljučeni u rad Razvojne agencije Srbije, mada današnji odziv ne ide tome u prilog. Kod nas dolaze investitori.

Početnici u poslu, ali i već provereni vlasnici mikro, malih i srednjih preduzeća ove godine će moći da računaju na nešto izdašniju podršku države. Tačan program mera ministar privrede će otkriti 1. marta 2016. godine.

- Radićemo na tri stuba - najavio je Sertić. - Prvi stub je zakonodavni okvir. Tačno ćemo najaviti koji će se sve zakoni doneti. Drugi stub su direktni podsticaji privredi kroz kredite i garancije. Treći stub je promocija preuzetništva.

Izvor: Vebsajt Novosti, S. B., 26.02.2016.
Naslov: Redakcija