Zastava Bosne i Hercegovine | Zastava Crne Gore
Email Print

PREDLOG PRAVILNIKA O NAČINU VOĐENJA POSTUPKA I IZRICANJU MERA I VOĐENJU REGISTRA IZREČENIH MERA: Agencija za energetiku će kontrolisati snabdevače i distributere struje i gasa da li poštuju propise, uslove i cenovnike za priključenje na sisteme i da li su cene i obračuni u skladu utvrđenim metodama. Pored oduzimanja licenci za rad, Agencija za energetiku ubuduće će snadevačima i distributerima struje i gasa izricati opomene pa upozorenja i na svom sajtu objavljivaće ko ne poštuje energetske propise


Predlog pravilnika o načinu vođenja postupka i izricanju mera i vođenju registra izrečenih mera obavezuje Agenciju za energetiku da kontroliše snabdevače i distributere struje i gasa da li poštuju propise, uslove i cenovnike za priključenje na sisteme i da li su cene i obračuni u skladu utvrđenim metodama. Nezadovoljni potrošači moći će da se žale Agenciji.

Sve primedbe na elektro i gasne priključke ili račune za gas i struju i privrednici i građani, najpre moraju rešavati na šalterima snabdevača i nadležnih inspekcija. Ako su nezadovoljni objašnjenjem koje tamo dobiju, mogu se žaliti i Agenciji za energetiku. U slučaju povećanog broja reklamacija Agencija će i sama reagovati.

Pored oduzimanja licenci za rad, Agencija za energetiku ubuduće će snadevačima i distributerima struje i gasa izricati opomene pa upozorenja i na svom sajtu objavljivaće ko ne poštuje energetske propise. A slede i rigoroznije mere.

"Kako to može da koristi građanima. Ako ja hoću da promenim snabdevača, ja ću da odem na sajt Agencije pogledam snabdevače koji snabdevaju krajnje kupce i da kažem, vidi ovaj imao i opomenu i upozorenje od njih neću kupovati, oni se ne ponašaju korektno. A ako oni ne poštuju upozorenje Agencija će pokrenuti postupak pred sudom", kaže Ljilajna Hadžibabić iz Agencija za energetiku.

To je još jedan korak Srbije ka uređenju energetskog tržišta sa direktivama Evropske unije.

"Uređivanje tržišta podrzumeva pored toga sigurno i bezbedno snabdevanje energijom, razvoj konkurencije i razvoj odnosa između potrošača i isporučioca energije na tržištu", kaže Ljubinko Savić, sekretar za energtiku Privredne komore Srbije.

Pojačan nadzor je neophodan jer je srpsko tržište struje i gasa otvoreno - ima 34 snabdevača gasom i čak 90 licenciranih trgovaca strujom.

Izvor: Vebsajt RTS, Ružica Vranjković, 27.02.2016.
Naslov: Redakcija