Zastava Bosne i Hercegovine
Email Print

PREDLOG ZAKONA O OPŠTEM UPRAVNOM POSTUPKU: Zaštitnik građana uputio poziv Narodnoj skupštini RS da još jednom razmotri da li odredba, Predloga zakona, da umesto starešine organa odlučuje ovlašćeno službeno lice koje vodi postupak, može ugroziti transparentan i profesionalan rad uprave


Zaštitnik građana, Saša Janković, pozvao je Narodnu skupštinu Republike Srbije da još jednom razmotri da li Predlog zakona o opštem upravnom postupku može ugroziti transparentan i profesionalan rad uprave u ovom trenutku.

Predlog ovog zakona sadrži niz novih instituta koji idu u pravcu osavremenjavanja i unapređenja zaštite prava građana pred upravom, pri tom ne dirajući u rešenja i institute koji su izdržali višedecenijsku proveru kvaliteta ovog zakona, navodi se dopisu Zaštitnika građana Narodnoj skupštini Republike Srbije.

Za unapređenje zaštite prava građana u upravnom postupku od posebnog su značaja proširenje primene zakona, uvođenje novog redovnog pravnog sredstva – prigovora, koji će omogućiti građanima zaštitu od lošeg rada uprave u svakom segmentu njenog postupanja kao i niz novih instituta koji će doprineti efikasnijem radu uprave.

Ipak, Zaštitnik građana ističe da jedna od značajnih novina u ovom Predlogu zakona, koja se odnosi na izmenu pravila o načinu odlučivanja u upravnom postupku, može suprotno svojoj nameri da donese niz problema u praksi odnosno da omogući više prostora za korupciju. Reč je, prevashodno, o rešenju koje predviđa da u upravnom postupku, umesto starešine organa odlučuje ovlašćeno službeno lice koje vodi postupak.

Ovakvo rešenje u visoko depolitizovanim i profesionalizovanim upravnim sistemima može da rad uprave učini efikasnijim. Međutim, u Republici Srbiji, imajući u vidu stanje u državnoj, pokrajinskoj i lokalnoj administraciji u kojima ne samo da nije završen reformski proces depolitizacije i profesionalizacije, već je isti zaustavljen, ovakvo rešenje, umesto dodatne profesionalizacije i povećanja kvaliteta vršenja upravne delatnosti, moglo bi da dovede do prebacivanja odgovornosti sa starešina organa uprave na državne službenike koji vode upravne postupke i da pospeši korupciju.

Izvor: Vebsajt Zaštitnika građana, 26.02.2016.
Naslov: Redakcija