Zastava Bosne i Hercegovine
Email Print

PREDLOG ZAKONA O OPŠTEM UPRAVNOM POSTUPKU: Državna uprava biće obavezna da po zahtevu građana pribavlja podatke iz državnih evidencija po službenoj dužnosti, bez nadoknade. Za nepoštovanje ove odredbe predviđene su rigorozne kazne. Predlogom zakona uvodi se pravna zaštita, odnosno mogućnost prigovora ukoliko građanin ili privredni subjekat smatraju da nije poštovano njihovo pravo


Narodna skupština Republike Srbije u okviru Sedmog vanrednog zasedanja raspravlja o Predlogu zakona o opštem upravnom postupku.

Predlogom zakona predviđeno je da državni organi i organi lokalne samouprave od građana više neće moći da traže da donose dokumenta iz službenih evidencija, kao što su uverenja i razni izvodi, jer će tu obavezu imati organi i to po službenoj dužnosti.

Predlog zakona sadrži odredbu o razmeni podataka iz službene evidencije, koja se podiže na nivo načela, što će u svakodnevnom životu značiti da državni organi i organi lokalne samouprave više neće moći da od građana, pozivajući se na pojedine zakone i odredbe, traže da donose dokumenta iz službenih evidencija, a službenici, koji postupaju u upravnom postupku biće u obavezi da po zahtevu građana pribave podatake upravo iz tih evidencija i to po službenoj dužnosti.

Građani će, kada zakon bude usvojen, biti oslobođeni plaćanja takse za te podatke, čime štede i vreme i novac.

Predlogom zakona uvodi se pravna zaštita, odnosno mogućnost prigovora ukoliko građanin ili privredni subjekat smatraju da nije poštovano njihovo pravo.

Uvodi se javna evidencija o postupanju organa, i ukoliko građani smatraju da se postupa drugačije prema njima, imaju pravo da traže obrazloženje.

Puna primena tog zakona planirana je od jula 2017. godine, a primena pojedinih odredaba počeće 90 dana od njegovog usvajanja.

Predviđeno je i da budući Zakon o opštem upravnom postupku u potpunosti podrži elektronsko komuniciranje.

Izvor: Vebsajt Tanjug, 26.02.2016.
Izvod iz vesti, Naslov, Obeležavanje: Redakcija