Zastava Bosne i Hercegovine
Email Print

PRAVILNIK O USLOVIMA ZA DOBROBIT ŽIVOTINJA U POGLEDU PROSTORA ZA ŽIVOTINJE, PROSTORIJA I OPREME U OBJEKTIMA U KOJIMA SE DRŽE, UZGAJAJU I STAVLJAJU U PROMET ŽIVOTINJE U PROIZVODNE SVRHE, NAČINU DRŽANJA, UZGAJANJA I PROMETA POJEDINIH VRSTA I KATEGORIJA ŽIVOTINJA, KAO I SADRŽINI I NAČINU VOĐENJA EVIDENCIJE O ŽIVOTINJAMA: Pravilnik se primenjuje na uzgoj kokošaka nosilja najkasnije do 31. decembra 2020. godine


Srpski živinari koke nosilje drže u kavezima koji su daleko od evropskih standarda i još dalje od dobrobiti životinja. Veliki proizvođači nekako će i zameniti kaveze u skladu sa propisima Evropske unije, ali ogroman broj malih proizvođača neće biti finansijski u stanju da to uradi. Na primer da koki obezbede zavesu u kavezu i privatnost da na miru snese jaje.

Na ekonomiji srednje poljoprivredno veterinarske škole u Svilajnicu koke nosilje deluju živahno i zadovoljno. Dobile su hranu, čisto im je i toplo, ali mesta u kavezima nemaju baš puno. Na nepun kvadrat nalazi se šest ili sedam koka nosilja što nije u skladu sa novim evropskim pravilima.

Škola zato razmišlja o izgradnji novog objekta i nabavci prostranijih kaveza. Priželjkuje i neku donaciju jer para trenutno za to nema. U istoj situaciji je i stotine manjih ili srednjih proizvođača jaja u Srbiji. Trošak po jednoj nosilji za nove kaveze je od 10 do 20 evra, pa mnogi razmišljaju i o zatvaranju farmi.

 "Zakoni Evropske unije se poprilično razlikuju od naših starih zakona. Znači svaka koka nosilja zahteva 0,85 metara kvadratnih prostora, 0,6 korisnog prostora gde postoji gnezdo za zaštitnom zavesom gde one mogu slobodno da nose jaja, postelje treba da budu od veštačke trave zajedno sa peskom gde one mogu da kljucaju, da tupe kljunove, šire krila, da im se imitiraju najprirodniji uslovi zbog dobrobiti samih životinja", objašnjava Miloš Đurđević, profesor veterinarske grupe predmeta.

Srbija je 2010. godine, kada je donela Pravilnik o uslovima za dobrobit životinja u pogledu prostora za životinje, prostorija i opreme u objektima u kojima se drže, uzgajaju i stavljaju u promet životinje u proizvodne svrhe, načinu držanja, uzgajanja i prometa pojedinih vrsta i kategorija životinja, kao i sadržini i načinu vođenja evidencije o životinjama ("Sl. glasnik RS", br. 6/2010 i 57/2014), ostavila proizvođačima prostor od godinu i po, da se prilagode novim propisima. Pošto niko nije bio spreman, sve je odloženo do decembra 2020. godine. Desiće se da proizvođači ni za taj rok nisu spremni.

"Koliko sam ja istraživao, za zadovoljavanje tih novih pravila EU po jednoj koki nosilji potrebno je otprilike od 10 do 25 evra. Mislim da će veliki procenat sitnih proizvođača imati problema da ispuni te standarde", objašnjava Đurđević.

U Srbiji ima oko 900 farmi za proizvodnju jaja i četiri miliona koka nosilja. Sa novim standardima biće i 36 odsto manje kokošaka na istom prostoru, dakle i manje jaja, pa proizvođačima jedino preostaje da podižu nove objekte. A najnoviji trend u živinarstvu je da koke uopšte ne budu zatvorene i da slobodno šetaju. Sve zarad dobrobiti koka nosilja.

Izvor: Vebsajt RTS, Radovan Jovanović, 26.01.2020.
Naslov: Redakcija