Zastava Bosne i Hercegovine

ZAKON O UGOSTITELJSTVU: U pripremi podzakonski akt kojim će biti propisani uslovi za uređenje i opremanje ugostiteljskih objekata uređajima za odvođenje dima, pare i mirisa


Problemi sa neprijatnim mirisima i drugim isparenjima s kojima se suočavaju sugrađani koji stanuju u zgradama sa ugostiteljskim objektima u prizemlju - mogli bi uskoro da budu trajno rešeni. U toku je priprema odluke kojom će biti preciznije definisani uslovi koje ovi objekti moraju da ispune u pogledu opreme. Grad Beograd je u decembru formirao radnu grupu koja će se baviti ovim pitanjem, a uskoro se očekuje prvi sastanak.

Kako bi napokon neugodni mirisi "isparili", Grad je na osnovu Zakona o ugostiteljstvu ("Sl. glasnik RS", br. 17/2019 - dalje: Zakon), koji je donet 2019. godine, dobio ovlašćenje da propiše uslove za uređenje i opremanje ugostiteljskih objekata uređajima za odvođenje dima, pare i mirisa.

- Odmah po stupanju na snagu navedenog Zakona, preduzete su pripremne mere za obrazovanje Radne grupe za izradu Nacrta odluke kojom se reguliše navedena problematika - objašnjavaju u Sekretarijatu za zaštitu životne sredine. - Zbog specifičnosti problematike, na sastancima je zaključeno da je neophodno zatražiti pomoć stručnjaka van gradske uprave. To je i učinjeno i sa zahvalnošću dekanima Mašinskog, Elektrotehničkog i Tehnološko-metalurškog fakulteta i razumevanju profesora, koji su pristali da bez naknade učestvuju u radu Radne grupe, ona je obrazovana u decembru 2019. godine.

Zadatak Radne grupe biće da uradi analizu zakona i svih drugih propisa koji direktno ili indirektno regulišu ovu materiju. Nakon toga da pripremi navedeni Nacrt odluke kojim će se postići da građani van objekta, a i unutar njega, ne osete isparenja, odnosno da se znatno smanji njihov uticaj.

- Stručno-administrativne poslove za Radnu grupu rade predstavnici našeg sekretarijata, a njome rukovodi zamenik gradonačelnika.

Najviše pritužbi na račun dima koji se širi iz lokala brze hrane proteklih godina imali su stanari stambenih zgrada u centru grada. Neodgovarajuća ventilacija ili nepostojanje bilo kakve opreme koja bi na pravi način odvodila isparenja do sada su teško rešavali. Uglavnom su međusobno gunđali i žalili se zaposlenima u lokalima, a najviše što su mogli da urade da posredstvom upravnika prijave komunalnoj inspekciji. Potom je ona, nalagala mere koje treba da preduzmu vlasnici, a oni su u najboljem slučaju to ispoštovali.

Na račun lokala brze hrane nedavno su imali pritužbe stanari Ulice Strahinjića Bana na Starom gradu. Kako su naveli, dim i masna jedinjenja su toliko jaki da prodiru u hodnik, zbog čega se nedavno uključio i protivpožarni alarm. Problem sa ugostiteljskim objektima imali su i sugrađani iz zgrade u Ulici Vojislava Ilića 30-32 na Voždovcu.

Izvor: Vebsajt Novosti, M. Stanojković, 24.01.2020.
Naslov: Redakcija