Zastava Bosne i Hercegovine

ZAKON O VISOKOM OBRAZOVANJU: Najavljene izmene u određivanju budžetskih mesta na univerzitetima. Ideja je da se budžetska mesta dodeljuju po studijskim programima, a ne po fakultetima


Ministarstvo prosvete, nauke i tehnološkog razvoja formiralo je komisiju koja će pripremiti upis na studije za školsku 2020/21. godinu, a ideja je da se budžetska mesta dodeljuju po studijskim programima, a ne po fakultetima. Više neće biti prelivanja mesta sa jednog studijskog programa na drugi u okviru istog fakulteta. Ovo je u sredu rečeno na sednici Senata Univerziteta u Beogradu.

Prema izveštaju za tekuću školsku godinu, koji je predstavio prof. dr Petar Bulat, prorektor za nastavu, na osnovnim studijama ostalo je upražnjeno 2.447, odnosno 7,5 odsto budžetskih mesta, dok je praznih samofinansirajućih mesta ostalo 28 odsto. Slobodnih mesta na master studijama na budžetu je ostalo pet odsto, a samofinansirajućih 54 odsto. Na doktorskim studijama na budžetu je ostalo prazno 11 odsto mesta, a samofinansirajućih čak 62,78 odsto.

Bulat je naveo i da je iz godine u godinu sve manje studenata i preporučio fakultetima da smisle nove programe kako bi privukli nove akademce.

- Državni fakulteti teško se mogu boriti sa onima koji za male pare nude lake sadržaje, ali tu bitku ćemo dobiti ako ponudimo kvalitetne programe bez obzira na to koliko su oni bili teški, jer će studenti prepoznati svoj interes u tome - uveren je Bulat.

Rektorka Ivanka Popović je istakla da se u Ministarstvu prosvete pripremaju izmene načina finansiranja visokog obrazovanja, ali je istakla da fakulteti neće dobiti manje novca zbog toga što upisuju manje studenata.

Senat je odlučio da formira radnu grupu koja će raditi na usaglašavanju Statuta Bogoslovskog fakulteta sa Statutom Univerziteta i Zakonom o visokom obrazovanju ("Sl. glasnik RS", br. 88/2017, 73/2018, 27/2018 - dr. zakon i 67/2019).

Izvor: Vebsajt Novosti, Lj. B., 23.01.2020.
Izvod iz vesti, Naslov: Redakcija