Zastava Bosne i Hercegovine

SMANJENA UVOZNA DAŽBINA ZA KONCENTROVANI SOK OD POMORANDŽE: Ovu pogodnost, osim proizvođača, koristiće i uvoznici sirovine


Proizvođači voćnih sokova i uvoznici sirovina plaćaju za oko pet odsto manju carinu za koncentrisani sok od pomorandže. Zahvaljujući uspešnoj inicijativi Privredne komore Srbije, uvozna dažbina smanjena je sa 20 na 15,2 odsto, a procenjuje se da će privreda u ovoj oblasti uštedeti više od 200.000 evra godišnje.

"Grupacija proizvođača mineralnih voda, voćnih sokova i bezalkoholnih pića PKS, prošle godine pokrenula je inicijativu da se smanje carinske stope na uvoz koncentrisanog soka od pomorandže. Zahvaljujući kvalitetnom dijalogu sa ministarstvima poljoprivrede i finansija, uspešno je realizovan ovaj predlog i carinska stopa na uvoz koncentrisanog soka od pomorandže smanjena je za 4,8 odsto. Procene su da će ušteda za industriju proizvođača sokova u 2019. godini iznositi nešto preko 200.000 evra", rekao je Dimitrije Ivanović, sekretar Udruženja za prehrambenu industriju PKS.

Ovu pogodnost, osim proizvođača, koristiće i uvoznici sirovine što će obezbediti veću konkurentnost domaćih proizvoda na našem i stranom tržištu, dodao je Ivanović.

Savetnik u Udruženju za prehrambenu industriju PKS Saška Biorčević navodi da se u Srbiji godišnje prosečno uveze između 2.500 do 3.000 tona koncentrisanog soka od pomorandže. Više od 70 procenata navedenog proizvoda koji se koristi kao sirovina za sokove od pomorandže se uvozi iz Brazila, zemlje koja predstavlja lidera po količini i kvalitetu proizvodnje ove vrste proizvoda. U svetu, potrošnja soka od pomorandže je na prvom mestu, dok je kod nas na trećem, posle soka od jabuke i breskve.

Izvor: Vebsajt Privredne komore Srbije, 24.01.2019.
Naslov: Redakcija