Zastava Bosne i Hercegovine
Email Print

UREDBA O OBAVEZNOJ PROIZVODNJI I PROMETU HLEBA OD BRAŠNA "T-500": Razmatra se ukidanje Uredbe, jer ona iziskuje veće administrativne troškove i za trgovce i proizvođače


Ozbiljno se razmišlja o tome da se više ne produžava primena Uredbe o obaveznoj proizvodnji i prometu hleba od brašna "T-500" ("Sl. glasnik RS", br. 59/2018 - dalje: Uredba), koja prestaje da važi 31. januara 2019. godine, pošto se vekna hleba prodaje ispod minimalnih 46 dinara, koliko je pripisano, izjavio je ministar trgovine, Rasim Ljajić.

Novosadsko poslovno udruženje Žitounija, industrijski mlinovi i pekare su uputili zahtev za ukidanje pomenute Uredbe, a Ljajić kaže da je to ministarstvo u stalnom dijalogu sa svim zainteresovanim akterima i da postoji potpuni konsenzus privrede, trgovaca, proizvođača i različitih udruženja da se Uredba ukine, jer ona iziskuje veće administrativne troškove i za trgovce i proizvođače.

- Prema tome, jasno je da nema ekonomskih opravdanja za održavanje Uredbe. Jedini argument za njeno produženje su psihološki argumenti, jer bi to neko mogao da iskoristi da pokrene kampanju - evo sad će cene hleba skočiti pošto je ukinuta poslednja Uredba koja postoji. To se neće dogoditi jer i danas imate u prodavnicama hleb po nižoj ceni od propisanih 46 dinara za hleb Sava od brašna tip 500 - istakao je Ljajić.

Naveo je da će, ipak, imati još jedan krug razgovora o tome, ali da su vrlo blizu odluci da se ta Uredba ne produžava.

"S tim, što bi ostavili mogućnost da ukoliko dođe do bilo kakvih značajnijih cenovnih ili bilo kakvih drugih poremećaja na tržištu, da tu Uredbu vratimo".

Ljajić je poručio da nema razloga za strah ako Uredba bude ukinuta i da će u slučaju bilo kakvih incidenata u smislu poremećaja na tržištu Ministarstvo biti spremno da je vrati.

- Tako da ozbiljno razmišljamo da je više ne produžavamo. To bi bila poslednja Uredba kojom mi ograničavamo cenu bilo kog proizvoda - dodao je Ljajić.

Vlada Republike Srbije je još 2010. godine propisala maksimalnu maloprodajnu cenu vekne belog hleba, kao meru zaštite socijalnog standarda stanovništva koja se, od tada, produžava na svakih šest meseci.

U Žitouniji kažu da je u vreme donošenja Uredbe zaista pretila opasnost da maloprodajna cena osnovnog tipa hleba bude veća od propisanih 46 dinara.

Izvor: Vebsajt Blic, 24.01.2019.
Naslov: Redakcija