Zastava Bosne i Hercegovine | Zastava Crne Gore
Email Print

ZAKON O STANOVANJU I ODRŽAVANJU ZGRADA: Opštinske komunalne inspekcije u Beogradu spremne za proveru stambenih objekata bez upravnika. Od 29. januara 2018. godine nadležni će delovati savetodavno, a kasnije postupati po Zakonu, odnosno sledi prinudna uprava


Stanari čije zgrade još nisu upisane u registar stambenih zajednica i koje nemaju upravnike, kroz nekoliko dana mogu da očekuju da im komunalni inspektori dođu u posetu. Iako su do sada izbegavale da na ovaj način primoravaju nesavesne komšije iz višespratnica da izaberu rukovodstvo, opštinske inspekcije sada su spremne da šalju upozorenja građanima. Ipak, penale još neće naplaćivati.

Nakon isteka roka za registraciju stambenih zajednica, bilo je reči o tome da će opštine čekati izmenu Statuta Grada Beograda ("Sl. list grada Beograda", br. 39/2008, 6/2010 i 23/2013 i "Sl. glasnik RS", br. 7/2016 - odluka US) kako bi ova nadležnost i zvanično pripala njima. Ipak, prema preporuci Sekretarijata za inspekcijske poslove od 29. januara, opštinske inspekcije krenuće u kontrolu. Većina njih već je organizovala svoje zaposlene, a najpre će na teren izlaziti savetodavno, pa tek onda sa kaznama.

- Shodno preporukama Sekretarijata, naša komunalna inspekcija će raditi kontrolu registra stambenih zajednica, odnosno da li su se one registrovale i da li su izabrale upravnike - kaže Nenad Mitrović, rukovodilac odeljenja za komunalnu inspekciju Opštine Voždovac. - Prvo će sačiniti zapisnik, a potom izdavati rešenja da se upišu. Ne znamo još kolike ćemo rokove davati, ali ćemo najpre raditi nadzor i nalaganje, a tek onda će uslediti kazne. One koji ni tada ne budu postupili, čeka prinudna uprava. S tim što još ne znamo kada bi ona mogla da zaživi.

- Već smo inicirali da se izmene podzakonska akta kako bi se nedvosmisleno utvrdilo ko i šta treba da radi - navode iz Opštine Voždovac. - Inspekcija radi ono što joj se nalaže, a ovim aktima će se nadležnost tačno odrediti.

Ipak, neke prestoničke opštine imaju dobar odziv sugrađana, pa za inspekcijom još ne moraju da posežu.

- Na našoj opštini nalazi se oko 1.800 zgrada, a do sada je formirano 690 stambenih zajednica - navode iz Opštine Stari grad. - Još 400 je u proceduri, tako da je interesovanje na zavidnom nivou. Zbog toga u narednom periodu nećemo sprovoditi inspekcijsku kontrolu neregistrovanih zgrada, da bismo dali vremena stanarima da se organizuju i registruju, ali i da bi se oslobodili dodatnih troškova.

Oni koji ne žele da im inspektori zakucaju na vrata, imaju vremena još nekoliko dana da ih preduhitre i da se sami organizuju. Nakon toga, upravnike će dobijati po uputstvima inspekcije.

Izvor: Vebsajt Novosti, M. Stanojković, 26.01.2018.
Naslov: Redakcija